Főoldal

Az utolsó remény - Nem egy utolsó szinkron

A VIASAT6 egyik új sikersorozata az amerikai TNT-ről érkezett The Last Ship, ami itthon Az utolsó remény címen fut, a magyar változat pedig Aprics László szinkronrendező és Policza Imre hangmérnök értő kezei alatt készül kiváló színművészek közreműködésével. A Viasat és az SDI munkatársainak köszönhetően pedig mi is belenézhettünk a sorozat munkálataiba.
Érkezésünkkor már gőzerővel dolgozott Bognár Gyöngyvér és Czvetkó Sándor, Rhona Mitra és Adam Baldwin magyar hangjaként. Aprics Lászlótól pedig sorra érkeztek olyan instrukciók, mint „ebben a tekercsben Papa beszél, Anya jelen van”, de az oldott hangulatról a művészek is gondoskodtak: Sándor humora egyébként is legendás szakmai berkekben, és ezúttal is sziporkázott, Aprics László pedig az „Odaát” szó hallatán jegyezte meg, hogy az egy másik sorozata.

Czvetkó Sándornak sajnos rohannia kellett egy másik munka miatt, Bognár Gyöngyvér azonban tudott ránk szakítani néhány percet, így megtudtuk, hogy a Hogyan ússzunk meg egy gyilkosságot? a kedvenc sorozata, Viola Davist pedig nagyszerű színésznőnek tartja a hirtelen váltásai miatt, amelyekkel nem kevés munkát okoz neki is. Az Empire Cookie-ja is közel áll hozzá és legutóbb Az alvilág királynőjén is szívesen dolgozott, és kellemes meglepetésként érte, hogy ezúttal nem egy afroamerikai kolléganőhöz gondoltak rá. Az utolsó reményt is szereti, mert izgalmasnak tartja a közeget, amelyben a sorozat játszódik.

Mivel ezután volt egy rövid szünet a felvételben, benézhettünk egy kicsit a többi műterembe is, és Dezsőffy Rajz Katalin szinkronrendező szintén a Hogyan ússzunk meg egy gyilkosságot? emelte ki legutóbbi munkái közül, de láthattuk szinkronizálás közben Moser Károlyt, és hallhattuk Czető Ádámot is.

Az utolsó reményhez ezután Barabás Kiss Zoltán érkezett meg, aki elmondása szerint az olyan katona és akciósorozatokat szereti, amelyek hihetőek, hitelesek és nem eltúlzottak. Az utóbbi évek munkái közül nagyon szerette az Egy gyilkos ügyet, amelyen szinte végig párban dolgozott Kiss Eszterrel a sok közös jelenet miatt és ez mindkettőjüknek sokat segített a munkában. Állandó külföldi kollégái közül nagyon kedveli Liev Schreibert, a beszélgetésünk után pár nappal pedig egy animációs film főszerepére készült, amelyben énekelnie is kell, amihez előre megkapta a zenét és a magyar dalszöveget, hogy otthon gyakorolhasson.

A műteremben egyébként hárman álltak a mikrofon mögött: Barabás Kiss Zoltán mellett Petridisz
Hrisztosz és Maday Gábor szólaltatta meg a hajó legénységének egy-egy tagját, akik a későbbiekben visszatérő szereplők lesznek. Mindhárom színész először látta a figuráját, ennek ellenére azonnal felvették a karaktert és végtelen profizmussal oldották meg a feladatukat.

A felvétel után egy kis izgalom is akadt, ugyanis úgy tűnt, Rába Rolandnak eltűnt egy szava, bár Aprics László határozottan emlékezett rá, hogy felvették, és végül némi keresgélés után valóban elő is került. Időközben megérkezett Pál Dániel Máté, aki fiatal kora ellenére már számos szerepet tudhat maga mögött a színpadon és a szinkronban egyaránt. Előbbi munkái közül a Mary Poppins az egyik kedvence, a szinkronban pedig mostanában főleg Nickelodeonos és Disneys sorozatokban hallhatjuk, amelyek többségét nézni is szereti, a vele nagyjából egykorú kollégáival pedig, akikkel sokat dolgozik együtt, baráti a kapcsolata. Danit azonban sok minden más is érdekli, például az animáció-készítés. A sorozatban csak egy igen rövid szerep jutott neki, mindössze két-három mondatot kellett felmondania és természetesen elsőre hibátlanul oldotta meg a feladatát, majd elköszönt a két „Papától”, Policza Imrétől és Aprics Lászlótól.

Az aktuális epizódokban feltűnt egy testvérpár, Aprics László pedig egy különleges párost hozott
össze a magyar változatra Schnell Ádámmal és a Vígszínház ifjú művészével, Király Dániellel. Dani érkezett előbb, éppen egy új darab próbájáról, amelyben többek között Szilágyi Csenge és Hevér Gábor a partnerei. Néhány önálló tekercs után pedig már Schnell Ádámmal közösen bontakozott ki a testvérek meglehetősen izgalmasnak tűnő szálának története. A két színművész először találkozott egymással, de ha ez a bemutatkozásukból nem derül ki, én biztosan nem jöttem volna rá, annyira összeszokottnak tűnő és pazar párost alkottak.

A munka után Schnell Ádámmal válthattunk pár szót, aki kifejezetten örült, hogy Aprics László egy negatív karakterre hívta őt, mert az ilyen figurák megformálása mindig nagyobb kihívást jelent, tőle ugyanis igen távol áll ez a fajta mentalitás. Ennek kapcsán A zöld íjász Slade-jét emelte ki, aki eleinte pozitív szereplőnek tűnt, azonban fokozatosan árnyaltabbá vált a róla kialakult kép és ezt természetesen hangban is le kellett követni, ami nem volt egyszerű feladat. A Family Guy rajongók legnagyobb örömére a színművész még mindig nagyon szereti Briant, és egy vicces történetet is megosztott velünk. Amikor elkezdtek dolgozni a sorozaton, úgy érezte, a fia még túl kicsi lenne ahhoz, hogy nézze, ezért nem is beszélt otthon a Family Guyról, az iskolában azonban sok rajongója lett a szériának, így hamarosan a család is tudomást szerzett a dologról. Állandó színészei közül nagy kedvence Eric McCormack, akit a Will és Grace-ben és az Észlelésben is nagy örömmel szinkronizált, és különösen a finom váltásaival nyűgözi le őt külföldi kollégája, akit kifejezetten jó, széles eszköztárral dolgozó színésznek tart. Érdekes eset a Modern család Mitchellje, a sorozatnak ugyanis háromféle magyar változata is van, amelyek közül ő éppen az SDI-ban készülőben szólaltatja meg Jesse Ferguson karakterét, míg a párját alakító Eric Stonestreet mindhárom változatban Kerekes József, akivel ezen és több más sorozaton is gyakran dolgoznak együtt.

Egy érdekes, mozgalmas napot tölthettünk el az SDI újpesti stúdiójában sok nevetéssel, izgalommal, végtelen profizmussal, határtalan lelkesedéssel és szakmai alázattal, amellyel a színészek mellett Aprics László és Policza Imre is végzi a munkáját, és ha kell, akár tízszer is felvesznek egy- egy tekercset, hogy a végeredmény a lehető legjobb legyen a nézők számára. Ez az igényesség pedig abszolút példaértékű, és köszönet illeti érte a szakma minden tagját, akik szívvel-lélekkel fáradoznak azért nap, mint nap, hogy a legmagasabb szinten szórakoztassanak bennünket. Egy örök élménnyel gazdagodtunk, amit ezúton is köszönünk minden érintettnek, aki ezt lehetővé tette.

Az utolsó remény minden kedden 22:00-tól dupla epizóddal látható a VIASAT6 műsorán.Hozzászólások:
Oldalanként
Nincs ilyen mappa: truemovies
Csiripel a csiripke

Tartalomjegyzék