Főoldal

Hevér Gábor: Az angol humor közel áll hozzám

Hevér Gábort a szakmai zsűri idén a legjobb epizódszereplőnek választotta több darabban nyújtott alakítása miatt. Egy kicsit ennek apropóján is beszélgettünk vele a POSzT záró gálája előtt a színházban, ahol szóba került a színház és a szinkron, hogy milyen nehézségekkel kell szembe néznie manapság egy elfoglalt színésznek, és azt is megtudtam, hogy az Eredetet –mely a tavalyi év egyik legsikeresebb filmje- még nem látta.
- Milyen darabbal jöttetek?

- Az Egyszer élünkkel és a Vadászjelenetek Alsó-Bajorországból című darabbal. Utóbbiból többen is egy kicsit betegek voltak, de azért sikerült megoldanunk. Az Egyszer élünk komolyabb munkát igényel, mert egy nagyszabású 3 és fél órás darab, de a Vadászjelenetek is egy nagyon komoly darab.


- A közönség hogy fogadta őket?

- Nagyon jól. Az Egyszerű élünk óriási siker volt, legalább tizenöt perces vastapsot kaptunk a végén. A Vadászjeleneteknél viszont a darab témája miatt kicsit nehezebben kezdenek el tapsolni, de azt is nagyon szerették a nézők. A második előadást éjfélkor kezdtük és fél kettő felé lett vége, mert 1 óra 40 perces, de nagyon sokan voltak azon is.


- Hány darabban játszol jelenleg?

- Tizenegy-tizenkettőben, és jövőre ehhez jön még három. Összesen talán tizenhárom darabban fogok játszani.


- Hogy lehet ezt bírni?

- Nehezen. Egy hónapban átlagosan 23-25 estén állok a színpadon.

 

- Hogy fér be emellé a szinkron?

- Általában előadás és próba között. Szóval elég nehezen. Nagy munkákat el tudok vállalni, de állandó szinkronizálásra már nincs időm. Van, hogy egy hónapig nem szinkronizálok semmiben.


- Új sorozatban akkor gondolom mostanában nem számíthatunk rád?

- Volt most egy visszatérő sorozat, a Génrejtélyek. Az most megint elindult, de épp tegnap mondtam le egy sorozatot. Egyszerűen nincs rá időm.


- Tavaly Szabó Sipos Barnabás visszavonult a szinkrontól és ezáltal lemondott George Clooneyról is –a rajongók legnagyobb sajnálatára. Te képes lennél erre Leonardo DiCaprióval?

- Ez Barna döntése volt és ez egy szükséges rossz volt, hogy így George Clooneytól is megvált. Ha én is úgy döntenék, hogy abbahagyom a szinkronizálást, akkor az azt jelentené, hogy DiCapriót sem szinkronizálnám többet, de nem kell aggódni, nincsenek ilyen terveim.


- A Titanic óta mindig te szinkronizálod őt.

- Igen. Annak már több, mint tíz éve és azóta legalább 16 filmben szinkronizáltam őt.


- Plusz az Igazából szerelem című filmben volt egy jelenet a Titanicból, amikor Liam Neeson és a „fia” tévéznek. Ott szintén téged hallhattunk. Erre kihívtak, vagy a filmből vágták ki?

- Kihívtak rá. Ha ilyen van, akkor ezeket újra fel kell venni, mert sokszor más a két film forgalmazója, így nem tehetik meg, hogy kivágják belőle az adott részletet.


- Jason Biggsnek is te vagy az állandó hangja az Amerikai pite óta.

- Igen, bár ő eléggé eltűnt mostanában. Talán majd az Amerikai pite 4. része ismét előbányássza őt. De volt egy nagyon jó filmje pár éve, a Csak az a szex, amiben Woody Allennel játszott együtt, ő is rendezte. Ebben nagyon jó volt őt szinkronizálni, mert Allen azt kérte tőle, hogy olyan legyen, mint amilyen ő volt fiatalkorában. Egyébként az ő hangja Kern András volt, de sajnos külön vettük fel a tekercseinket. Biggs jóformán egyik szavából a másikba vágott, mert a gondolatai mindig előrébb jártak, mint Allennek, szóval emiatt ez kihívást jelentett és egy jó munka volt.


- Gondolom, Jason Biggs szinkronizálása színészileg nem jelent túl nagy kihívást ezen kívül.

- Valóban nem. Talán a szerepválasztásainak is betudható mindez, nem tudom. De DiCaprio szerintem nagyon sokat fejlődött az évek során, egy érett, jó színész vált belőle és ezt nem csak én gondolom így róla. Érezni az alakításain, hogy komoly munkát fektet beléjük, nem csak rohangál a kamera előtt.


- Melyik a kedvenc filmed tőle?

- Nem nagyon szoktam őket visszanézni, már csak azért sem, mert nem szeretem visszahallgatni a saját hangomat. Van azért pár film, amikben szinkronizáltam és megnéztem őket, de mondjuk egy komolyabb 2 és fél órás filmre nem venném rá magam, mert biztos sokszor eszembe jutna, hogy mit kellett volna másképp csinálni. Ha mégis megnézném, akkor inkább eredetiben.


- Az Eredetről mi a véleményed?

- Én azt a filmet olyannyira nem láttam, hogy először a szinkronhoz is egy nagyon rossz, fekete kópiát küldtek, amin csak nagyjából látszódtak a színészek arcai és a jelenetek foszlányai. Aztán később, a bemutató előtt nem sokkal kaptunk egy „jobbat” és akkor pár jelenetet fel is kellett újra vennünk, mert kiderült, hogy nem arról volt benne szó, amire gondoltunk, illetve volt pár akciójelenet is, amit csak ekkor vettünk fel, mert az első kópián az sem látszott, hogy ki kivel van.


- Úgy hallottam, hogy gyakran van ilyen mostanában.

- Igen, az utóbbi időben többször is előfordult. Legutóbb egy francia filmen dolgoztam és annál is ugyanez volt. A rajzfilmeknél meg úgy van, hogy az első kópián csak ceruzarajzok látszanak, amik még csak nem is mozognak. Volt olyan, hogy kaptunk egy jobb felvételt, és abban már pár jelenet benne sem volt, amit mi előzőleg megcsináltunk. Érthető persze, hogy ezzel is védekezni próbálnak, de szerintem inkább úgy kellene megoldaniuk, hogy elrejtenek egy kódot a videóban és akkor, ha felkerül az internetre, vissza tudják keresni, hogy ki tehette fel. Vagy beletennének valami egész kis hibát, amit észre sem lehet venni, csak ők tudnak róla.

 

- Sok animációs filmben hallhattunk. Ez a műfaj mennyire áll hozzád közel?

- Szeretem őket. A L’ecsó például nagyon jó volt, vagy az Egy bogár élete, ezek a kedvenceim. Én is a Pixart tartom etalonnak ma ebben a műfajban, és ők mindig jó filmeket csinálnak. De volt egy karakterem a Herkulesben és a Mackótestvér mindkét részében is, azok is jók voltak.

 

- A Reaper – Démonirtók-ra emlékszel még?

- Azt nagyon szerettem, szerintem egy tök jó sorozat volt. Az is úgy volt, hogy egy ideig nem jött belőle új rész, aztán igen, aztán megint semmi. De úgy tudom, már véget ért.


- Viccesebb sorozatban sajnos elég ritkán hallunk. De volt pár éve az HBO-n a Kockafejek. Adja magát a kérdés: Hevér Gábor és az angol humor?

- Azt is nagyon szeretem. Most megint lesz tíz rész, azokat már meg is csináltuk, majdnem egy évvel ezelőtt. Az angol humor egyébként is nagyon közel áll hozzám, a sorozat pedig nagyon szórakoztató.


- És a Másnaposok?

- Abban elég kis szerepem volt. Hiába, hogy az én karakterem lényegében a főszereplő, de ez abból áll, hogy eltűnik. Az első részt egyébként láttam, de nem tartozik a kedvenceim közé.


- Mik tartoznak közéjük?

- A spanyol vígjátékok, az animációs filmek, DiCaprio filmjei közül A tégla, a Kapj el, ha tudsz!, ezeket nagyon szeretem.


- Most csináltátok az X-Men: Az elsők című filmet, amiben te voltál Xavier.

- Ez is ugyanolyan volt, mint az Eredet, hogy egy fekete kópiát kaptunk. Szóval ezt a filmet sem láttam, de egyébként is általában csak azokat a részeket látom, amikben szerepel a karakterem. Régebben meghívtak minket bemutatókra, de mostanság már ez nincs. Viszont, ami tetszik, azokat megnézem moziban.


- Miben szinkronizáltál legutóbb?

- A Génrejtélyekben. Meg még a POSzT előtt volt egy francia film, aminek most nem emlékszem a címére.Hozzászólások:
Oldalanként
randy spelling 2011.12.31 14:05:32
"- A Génrejtélyekben. Meg még a POSzT előtt volt az a francia film."valahol tök jó lenne, ha a posztolónak vagy a színésznek lenne fogalma arról, hogy mi a sorozat címe...

Nincs ilyen mappa: truemovies
Csiripel a csiripke

Tartalomjegyzék