Főoldal

Beszélgetés Fekete Tiborral

Fekete Ernő Tiborral még júniusban a POSzT utolsó napján beszélgettünk, A Mizantróp két előadása között. Minden tiszteletem neki, amiért rendelkezésünkre állt a rövid pihenő alatt. Még mielőtt rátérek a beszélgetésre, muszáj elmesélnem egy vicces anekdotát. Nyílik a liftajtó, Elek Ferenc lép ki rajta, majd odaszól nekünk: „Ő a legjobb Robert Downey Jr.!”. Ezzel nehéz lenne vitába szállni.
- Hogy sikerült az előadás?

- Ezt én nem igazán tudom megítélni. Az viszont biztos, hogy amikor egy darabot először játsszunk új helyen, az mindig a kikísérletezésről szól. Más nézők vannak, más játéktér, más távolságok, szóval az első az leginkább egy megfigyelő előadás. De ennek ellnére nem éreztem rossznak és bízom benne, hogy a második még jobb lesz.

 

- A közönség hogy fogadta a darabot?

- Szerintem nagyon jól, sokáig tapsoltak a végén. Természetesen ez egy másfajta közönség, mint amit a Katonában megszoktunk. Más helyeken nevettek, másképp reagáltak dolgokra, de pont ez a jó, hogy minden közönség más.

 

- Gyakran viszitek A mizantrópot máshova?

- Ezt a darabot ebben az évadban mutattuk be, január-február környékén és eddig még csak a Katona József Színházban játszottuk.

 

- Milyen a szereped benne?

- Ez egy nagyon nehéz szerep. A világirodalom egyik leghíresebb és legnehezebb szerepe. Ez még egy elég új alakításom, így még nem vagyunk annyira „jóban” a karakter és én, de bízom benne, hogy még évekig műsoron marad, és még közelebb kerülök hozzá, de már most is sok mindent szeretek benne. Azért jó szerep, mert nagyon sok lehetőség rejlik benne és a rendezőn múlik, hogy ebből melyiket hozza ki. Most az én alakításomról nem beszélnék, mert inkább játszani szeretem, nem magyarázni (nevet).

 

- A többi szereped mennyire hasonlít rád?

- Ez egy nagyon nehéz kérdés, mert sok szerepem van. Jelenleg kilenc darabom van műsoron. Valamelyik jobban hasonlít rám, valamelyik kevésbé, de mindegyikben vannak tulajdonságok, amikben hasonlítunk, és amikben nem. Például A mizantróp sokban különbözik a személyiségemtől.

 

- Hogy lehet ennyi darabot bírni egyszerre?

- Ez a szakmám (nevet). Vannak szerepek, amik nagyon sokat kivesznek az emberből, de vannak azért könnyedebbek is, amikor nem az én vállamon van a teher, hanem egy másik színészén.

 

- A drámai szerepek közelebb állnak hozzád?

- Általában drámai szerepeket kaptam, de azért a 16-17 éves pályám során már kaptam vidámabb, könnyedebb szerepeket is, és remélem, még fogok is.

 

- Vasembert és Batmant is te szinkronizálod. Milyennek látod ezeket a szerepeket?

- A szinkronizálás úgy zajlik, hogy én nem látom a teljes filmet, és az is nagyon ritkán fordul elő, hogy utána elmegyek moziba és ott megnézem. Szóval a Vasemberből, a Batmanből és a Sherlock Holmesból sem láttam a teljes filmet, csak azokat a részeket, ahol hangot ad a külföldi kolléga (nevet). Szóval pontos kialakult képem nincs ezekről a figurákról.

 

- Robert Downey Jr.-t 2003 óta szinte mindig te szinkronizálod, ami immár tíz filmet jelent. Milyen színésznek tartod őt és mit gondolsz a szerepválasztásairól?

- A szinkronnal az a helyzet, hogy nem ez az elsődleges része a szakmánknak, de persze egy jó filmet nagyon jó szinkronizálni, egy rosszat meg kevésbé. Robert Downey Jr.-t nagyszerű színésznek tartom, de nem mindig én szinkronizáltam őt. Nem tudom, játszott-e színházban, de a filmvásznat mindig maximálisan uralja, és nagyon jó az alakításait nézni. Őt kimondottan jól esik szinkronizálni.

 

- Van még valaki, akit szeretsz szinkronizálni?

- Ha jó a film, akkor azt szeretem szinkronizálni, a rossz filmet viszont inkább kényszernek érzi az ember. De például szintén Robert Downey Jr.-ral volt a Trópusi vihar, azt nagyon nagy élvezettel csináltuk. Báthory Orsi szinkronrendezővel sokat nevettünk rajta és magunkon is. Szóval azon nagyon jó volt dolgozni.Hozzászólások:
Oldalanként
Nincs ilyen mappa: truemovies
Csiripel a csiripke

Tartalomjegyzék