Főoldal

SaB: Könnyed nyári pezsgés

Hogyan lehet felépíteni egy olyan történetet, ahol 16 éves korukban a lányok rájönnek, hogy összecserélték őket? Nos, bevallom, engem is foglalkoztatott a kérdés, de tömény dráma helyett egy sokkal könnyedebb, szórakoztatóbb, pezsgőbb sorozatot kaptunk ezen a nyáron. 10 órában meséltek el egy fantasztikus történetet, melyben volt időnk megismerni a lányokat, egy kicsit átérezni, hogy min is mentek keresztül. Mindezt azért nem sikerült teljesen, mert rika, ennyire gyorsan csordogáló történetet látni a tévében, márpedig a Switched at Birth pontosan ettől a gyors tempótól vált "A nyár sorozatává". Annyi minden történt, hogy kivételesen meg se kísérlem összefoglalni őket, csak megpróbálok egy kis kedvet csinálni hozzá.
A legfontosabb, hogy leszögezzük: Az ABC Familyn vagyunk, ami a Disney tinédzser verziója. Ennek megfelelő hangulatot és történetet kell várnia a nézőnek. Sokan nem rajonganak a könnyed sorozatokért, holott a SaB-nak ez a legnagyobb előnye, hogy nem viszi túlzásba a drámázását, de ha mégis így tenne, akkor az a néző érzelmeire is kihatással van. Ezt leginkább annak köszönheti, hogy karakterorientált. Ad időt arra, hogy megismerjük a figurákat, hogy egy-egy mosolyukba beleszeressünk és egy életre rabol ejtse a szívünk. Persze a történet még közel sem ért véget, hiszen 2012 elején további 22 résszel fog folytatódni. A nagy kérdés, hogy visszatérek-e rá.

Már valamikor nagyon az elején megfogalmazódott bennem, hogy Bay ellopja a show-t. Többször is beszéltem erről a sorozat rajongói fordítójával - aki mellesleg mocskosul jó munkát végzett-, és abban mindketten egyet
 értettünk, hogy ez azért lehet, mert Bay az izgalmas karakter. Daphne sokkal inkább az a hétköznapi, szomszédlány típus, aki olyan nevelésben részesült, hogy amint meglátod belézúgsz, de valami hiányzik belőle. És ez a valami megvan Bay-ben. A finálé környékén pedig hatványozottan úgy éreztem, hogy minden körülötte forog - na nem mintha az oda vezető úton ez ne lett volna egyértelmű. Gondolok itt arra, mikor Daphne elkezdett Liammel járni, megkérte, hogy szakítson és szakítottak - Bay viszont ugyanezt nem tette meg Ty-jal, hanem megvárta míg bevonul katonának. Aztán itt van az egész apa kérdés, hogy Daphne megkérte, ne keresse, de Bay csak nem adta fel, és mikor az egész család erre kérte a lányt azért csak találkozgatott Angeloval. Mégsem nevezhető ő a család lázadójának.

Mert ez a szerep Toby-é. A gitáros srácé, aki Jonesszal a LUX-ból lóg. Bár ez csak ilyen egy-két részes kihágás volt a karakter történetében, mert utána Toby alig kapott szerepet. És engem csak ezért zavar az egész "teszt lopás-dolog", mert előkapták a kártyaadósságát egy részben, aztán soha többet. Kicsit úgy éreztem magam, mintha kellene egy jó töltelék sztori, és ezért előkaptak egy másik tinédzsert. Szót se róla, ilyenekre is szükség van időnként, hiszen nem foglalkozhatnak megállás nélkül a lányokkal. A szülők meg... Kit érdekelnének az ősök?

Engem speciel nem. John egy tipikus sportoló fazon (talán nőügyek is lapulhatnak a múltjában, amiket alkalmadtán felesleges időhúzásként elő lehet rántani), a neje meg egy tipikus családanya. Túl szép lenne utóbbi múltjából valami csúnya titok. Nem is lesz, véleményem szerint. Ebből a szempontból is Regina az egyetlen, akire ráfoghatnánk, hogy érdekes figura - de még ő sem az, hisz megjavult. A múltjában pedig csak Angelo a vissza-visszatérő szereplő. R-go a sorozat szempontjából - akármennyire is elviszik majd a szappan irányába- felesleges lenne mást behozni hozzá. Mint ahogy felesleges volt itt is a románca a másik faszival.

Állandó témát jelent a siket-halló emberek kérdésköre a sorozatban. Hiszen ugye ez teszi különlegessé a sorozatot és jobbá, mint a hasonló témájú, hangulatú filmek. Daphne vérszerinti szülei szeretnének egy műtét lányuknak, aki először hallani sem akar róla, majd idővel rájön, hogy ha lehet belőle is halló, akkor azzal jobban be tudna illeszkedni a társadalomba. Persze ez a téma is inkább csak időnként köszön vissza. Arról nem is beszélve, hogy eltörpül a siket-halló romantikus kapcsolatok mellett. Hiszen Daphne járt Bay "levedlett pasijával", Liammel, aki azért konyított valamicskét a jelbeszédhez, jó figura is volt, mégis kitették a szűrét. Majd az évad második felében jött a Bay-Emmett kapcsolat, amiért a rajongó tinilányok megvesznek - én meg nem értem. Itt talán minden eddiginél jobban előjön a téma, hiszen Bay még csak tanulja a jelbeszédet, Emmett pedig sosem akart halló lánnyal járni. És most mégis itt vannak. Nem is érzi jól magát hallók társaságában, de legalább már nem szerelmes Daphneba, aki viszont csak 8 év után jött rá, mit is érez Emmett iránt. Kard ki kard, kisanyáim!

ABC Family és szappan. Ezek a legfontosabb kulcsszavak, amikkel mindenkinek tisztában kell lennie a sorozattal kapcsolatban. Ennek köszönhetjük azt, hogy két pasit is kiszúrtak a féltávhoz érve, akik a pilottól velünk voltak és fontos szerepet töltöttek be a lányok életébe, majd jött a Bay-Emmett románc, és elértük azt a pontot, hogy a lányok már mindenkivel összejöttek - egymáson és Wilkén kívül. És bumm, az egyik utolsó részben még az is megtörtént, aki pedig kezd beleszeretni a Kennish lányába. Kétség sem férhet hozzá, hogy az általam csak "új szezon, tiszta lap"-ként emlegetett vadonatúj 22 részes szezonban rengeteg új szereplőre lesz szükség - noha mindenkinek megvan a maga "párja". Csak így olyan beltenyészetnek tűnik az egész. Viszont az új figurák ettől még kelleni fognak.

Hogy mit hoz a jövő? Érdekes kérdés. Angelo marad, ebből fakadóan pedig maradnak a családi drámai szálak. Ami úgy-ahogy jó pont, de ezt sem fogják nagyon elhúzni. Bár, 22 órában kell gondolkodniuk, tehát az a tempó, amit itt megszoktunk egészen biztosan nem tartható a folytatásban. Ezért már a berendelés pillanata óta a kaszán gondolkodok. És az lesz a leghelyesebb lépés, ha meg is teszem. Félre ne értsetek, nagyon szeretem a Switched at Birth-öt, de ez így 10 részben tökéletes sorozatként marad meg az emlékezetemben, és ha elnyújtják, akkor oda ez az illúzió. Főleg Bay és Daphne között Emmettért, de még biztosan lesznek más szálak is, amik befolyásolják majd a folytatást. A lényeg, hogy nem kaptunk olyan kérdést, vagy csattanót a végén, amire ha nem kapunk választ, akkor hiányérzetünk lenne tőle.

Végig böngészve a szezonos jegyzeteim azt kell mondjam, hogy azzal lett a nyár sorozata a SaB, hogy teljesen kiegyensúlyozott volt végig. Sosem ámított, amikor kellett drámai volt - gondolok itt a "Nyár legnagyobb fordulata" címre-, amikor kellett, akor meg könnyed. Tökéletesen egyensúlyozott a két véglet között, remek történeteket szállított, nem volt idejük töltelék részekkel elrontani az összképet. Ugyanakkor érdemes a SaB-bal hosszútávon gondolkodni (nézettség alapján, legalábbis), és akkor rájövünk: Alapozásnak ez tökéletes volt. A folytatásban már egy teljesen más sorozattal kell találkoznunk, ami remélem azért nem veszti el majd azt az imádnivalóságát, amiért eleve megkedveltük. Ez volt a nyár legjobb sorozata és eleve a legjobb tinisorozat Derült égből család óta. 87%Hozzászólások:
Oldalanként
Nincs ilyen mappa: truemovies
Csiripel a csiripke

Tartalomjegyzék