Főoldal

Gengszter Luke a korzóban

Az HBO-nak köszönhetően pénteken premier előtti vetítésen nézhettük meg a Boardwalk Empire – Gengszterkorzó első két epizódját, melyre ráadásul meghívott vendégként Aprics László szinkronrendező, valamint a sorozat két főszereplőjének magyar hangja, Végh Péter és Orosz Ákos is ellátogattak, és az első rész előtt válaszoltak néhány kérdésre.
Megtudtuk, hogy egy epizód szinkronja átlagosan egy-másfél nap alatt készült el, és volt, hogy napi 10-12 órát is dolgoztak egyhuzamban a feszített munkatempó miatt. Aprics László elmondta, hogy a szereplőválogatásra is mindössze két napja volt, ráadásul biztonsági okok miatt egy nagyon rossz minőségű kópiát kapott a stúdiótól, így az interneten próbált rákeresni a színészekre, és ez alapján választott hozzájuk magyar hangot. Steve Busceminél rögtön Végh Péterre gondolt, mert mint mondta, minden megvan a hangjában ahhoz, ami a karakterhez kell. A színművész elmondta, hogy nagyon tetszik neki a sorozat, és maga a karakter is. A legnagyobb kihívást pedig az jelentette számára, hogy Buscemi időnként egész magasra felemeli a hangját, így nagy segítség volt, hogy a fülesen keresztül végig hallotta az eredeti a hangot, ráadásul Nucky figurája egyébként is nagyon összetett, hiszen az egyik percben még gyilkos, a másikban pedig már egy teljesen emberi, szerethető oldalát ismerhetjük meg.

Orosz Ákosnak Jimmy Darmody karaktere volt az első komolyabb szinkronszerepe, és mint mondta, nagyon élvezte a munkálatokat, mert már egészen kiskorától kezdve rajong a gengsztervilágért, sőt, gyerekként gyakran játszott is ilyeneket barátaival. Neki az jelentette a legnagyobb nehézséget, hogy Michael Pitt játéka nagyon zárt, így ezt nehéz volt feldobni, de azért reméli, hogy sikerült.

Végezetül Aprics László büszkén megemlítette, hogy ezúttal is sikerült a legkisebb szerepekre is neves színészeket hívnia, így például az itt még kezdő gengszterként feltűnő Al Caponét Stohl András szinkronizálja, és egy későbbi epizódban Ujlaki Dénest is hallhatjuk majd egy kisebb szerepben.

Ezután következett a nagyjából egyórás első epizód vetítése, melyet Martin Scorsese rendezett, a sorozat alkotója pedig az a Terence Winter, akinek a Maffiózókat is köszönhetjük. Már rögtön a kikötőben játszódó nyitójelenetben Vass Gábort hallhattuk egy szállítóhajó kapitányának szerepében, majd megérkezett Nucky Thompson is, és amint megszólalt Végh Péter hangján, teljesen egyértelművé vált, hogy miért is gondolt rá elsőre Aprics László. Buscemi nagyon sokat gesztikulál játéka közben és arcmimikája is igen jellegzetes. Nucky egyébként Atlantic City köztiszteletben álló kincstárnoka, de emellett nagystílű gengszter is, akinek van egy mélyen emberi oldala, melyet csak kevesen ismernek. Jimmy az ő sofőrje, aki megjárta a világháborút, és emiatt súlyos lelki sebeket fojt el magában. Michael Pitt ennek megfelelően nagyon minimalista alakítást nyújt, amit sikerült jól visszaadnia Orosz Ákosnak. A további főbb szereplők hangjai között hallhatjuk még Haás Vander Pétert, Rajkai Zoltánt, Epres Attilát, Pálmai Annát, Szávai Viktóriát és Kovács Patríciát is, és egyértelműen elmondható a magyar változattól, hogy méltó színvonalú lett ehhez a remek sorozathoz.

A vetítés végén a mozi folyosóján lehetőségünk nyílt beszélni a meghívott vendégekkel, akik a kezdeti izgalom után láthatóan megnyugodtak, hogy jól sikerült a munkájuk. Orosz Ákos elmondta, hogy a Maladype Színházban ismerkedett meg Aprics Lászlóval, aki először néhány kisebb szerepre hívta be őt, majd következett Jimmy karaktere. Mint mondta, nagyon tetszik neki a szinkron világa, de elsősorban színházi szerepeire igyekszik koncentrálni.

Aprics László elmondta, hogy nagyon tetszik neki a sorozat, és örült, hogy közönséggel együtt nézhette meg az első két részt, bár így sem tudta külső szemlélőként nézni, mert közben az járt a fejében, hogy hol mit csinált volna másképp, de elégedett a végeredménnyel. Sajnálja, hogy csak ilyen kevés idő jut a szereplőválogatásra, de szerencsére szinte minden szerepre sikerült azt megszereznie, akire elsőre gondolt. Szerinte a legnagyobb hiány az idős hangok között van, és sajnos nemigen van utánpótlás, így néhány színész között kell az összes ilyen szerepet felosztani. Korábbi munkái közül nagyon szerette a Maffiózókat és a Szívek szállodáját, melynek szinkronja első sorban a gyors beszéd miatt jelentett nagy kihívást, de minden szerepre sikerült azt behívnia, azt akire elsőre gondolt. Nemrég fejeződtek be a Nickelodeonos Victorious munkálatai, amelyen többek között Csuha Borival, Csifó Dorinával, Bogdányi Titanillával és Hamvas Dániellel dolgozott, akiknek nagyon tetszett a sorozat, bár a felvételek nagyon feszített tempóban készültek. Régi emlékei közül a Frédi és Bénit emelte ki, melyen még vágóasszisztensként dolgozott, és hatalmas élmény volt csinálni a szinkronját Csákányi Lászlóékkal. Szerinte azért mennek hozzá szívesen néhány mondatos szerepekre is neves színészek, mert tudják, hogy nála a színész az első, és ragaszkodik a magas minőséghez, melyet megszokhattunk tőle, emellett mindig nagyon jó a hangulat a stúdióban. Egyébként aznap is épp Orosz Ákossal dolgoztak együtt egy filmen, melyben Ákos egy őrült fiatalember hangját kölcsönzi.

Végh Péter elmondta, hogy nagyon tetszik neki Nucky karaktere, és örül, hogy ő csinálhatta. Egyébként ő úgy szokott dolgozni, hogy csak az egyik fülén van rajta a füles, mert így saját magát is rendesen hallja, és ez nagyon jó kontrollnak. Természetesen a Dallas is szóba került, melyet szintén nagyon szeretett, és akkoriban még úgy zajlott a szinkron, hogy háromszor elpróbáltak egy jelenetet, majd felvették.  Végezetül elmondta, hogy a színházi szerepekhez hasonlóan a szinkronszerepeknél is valamennyire átveszi a karaktert, és munka közben teljesen átadja magát a szerepnek.

 

LukeHozzászólások:
Oldalanként
Nincs ilyen mappa: truemovies
Csiripel a csiripke

Tartalomjegyzék