Főoldal

Stand uppolásból jeles!

Hölgyeim és Uraim... ismét egy büszkeségi darab, ami nem szenvedett balítéletet. Röviden a Jóbarátok, a Megőrülök érted és a Férjek gyöngye mellett volt még egy sitcom az "aranytizedben". Nos, ennek most készülnek az utolsó részeinek a szinkronjai, és novemberi ott jártunkkor is keményen dolgoztak azon, hogy minél jobb legyen a nézők elé kerülő végtermék. Jó szórakozást!SEINFELD - Stand upolásból jeles

Van egy sitcom a '90-es évekből, amelyet méltatlanul hanyagol mindenki, és amiről szinte senki sem beszél. Holott a Jóbarátok, a Frasier - A dumagép után, de még a Férjek gyöngye és Megőrülök érted előtt a legfontosabb volt abban az évtizedben. Nálunk persze csak nagyon kevesen ismerik, hiszen az RTL jól eldugott sávban vetítette. Mindezek ellenére óriási öröm, hogy a 8 évados sitcom végre teljes egészében magyarul is élvezhetővé válik!
Az alapfelállás szerint adott Jerry Seinfeld, aki stand up komikus a valóságban is. Az ő életéről szól elsősorban a sorozat. Néhány kritikus úgy titulálja a sorozatot, „mint ami nem szól semmiről, és ettől olyan nagyszerű", míg a rajongók szerint szimplán csak a legjobb sorozat, ami valaha létezett. Hogy melyik igaz rá, azt mindenki döntse el maga. Mi abban segíthetünk, hogy elkalauzoljuk Olvasóinkat a magyar verzió kulisszái mögé.

 

Évekkel ezelőtt Szalay Éva osztotta ki a szerepeket. Méghozzá nem is akárhogyan. Mikor a Tv6 elkezdte vetíteni, a rajongók amiatt kezdtek el aggódni, hogy vajon kinek változik meg a hangja a folytatásban. Szerencsére a Masterfilmben a sitcomot az egyik legjobb rendező örökölte meg. Amikor megtudtam, hogy Hornyák Mihály rendező kezei közé került a sitcom, egyből megnyugodtam. Szerencsére számára nagyon is fontos az, hogy hogyan szólal meg az, ami az ő keze munkáját dicséri.

Azért is volt számomra nagy élmény ott lenni, mert így én is részesévé váltam valami jó születésének. Emellett pedig a szinkronrendező személye is sokat nyomott a latba. Ugyanis történetesen Hornyák Mihály készítette a kedvenc szinkronom. Ő jegyzi az Everwood briliáns hangleosztását, és a Dexter fenomenális hang kiosztásáért is őt isteníthetjük. A rendező pedig úgy döntött visszacsábítja az elődje által kiválasztott hangokat. Az összes színészt. De lássuk azt, hogyan dolgoztak ezen a hűvös napon.

 

Reggel tízre estem be a 3-as szinkronstúdióba, ahol már javában tombolt a munka. Hornyák Mihály szinkronrendező mellett ott ült Jacsó Bence, hangmérnök. Ketten nevettek a bent ülő Kéri Kitty és Forgács Péter poénjain. A hatodik évad utolsó részeit, és a hetedik évad első részeit vették fel, szám szerint 5 epizódnyi volt kiírva erre a hétfői napra. Ez azért különleges, mert a hetedik évad már nem stand upokkal indít.

 


Kéri Kitty
szólaltatja meg Elanie-t, Seinfeld korábbi barátnőjét, és jelenlegi egyik legjobb barátját. A leányzó kissé bohókás, amolyan különc figura, aki könnyen belopja magát az ember szívébe. Viszont, ehhez kell egy Kéri Kitty kaliberű, gyönyörű női hang, aki tovább fejleszti a figurát, és hozzáadja saját magát. „Nézi az ember a képet, és egyszer csak így ösztönösen, magától születik meg a figurához a hang." - nyilatkozta a színésznő, miután fél órás késéssel végeztek a rá váró 5 epizóddal. „Szeretem, mert nagyon vicces. Sokat szórakozunk, meg jó a stáb. Jó együtt dolgozni."


Miután Kitty elment, jöhetett Forgács Péter és a magánszámainak felvétele. A stand up betéteket a kisujjából rázza ki a tapasztalt színész. „Bár ez nem az én viccem. Számomra nem úgy vicces." - nyilatkozta Jerry Seinfeldről. „Szerintem inkább az, akit a Pubi [Kerekes József] csinál, az viccesebb figura. Őt egy kicsivel jobban is szeretem." -folytatta. Abszolút megtudom érteni, mert valahogy

 

én is így vagyok vele. De vajon mi a véleménye a népszerű színésznek magáról a sorozatról, aki két tekercs között is Jumurdzsák szerepére készült: „Egy kicsit már poros, de azért vannak részek, amik még mindig nevettetőek. Meg ez már túl amerikai, a magyarok nem mindent értenek meg belőle."

 

Sokat töprengtem az eddig általam látott három évad alatt, hogy vajon melyikük a kedvencem. Aztán egyszercsak háromnegyed 11 után befutott az a színész, aki eldöntötte a kérdést egy életre. „Hali!" - lépett be a terembe Kramer hangon, Koroknay Géza. Én pedig szakadtam a röhögéstől.

 

Aztán beült a stúdióba. Kép sehol, a partnere kint telefonált, a rendező is kiugrott egy percre, de Koroknay kép nélkül, a papírt a kezében tartva olvasta fel elsőre a szöveget. Amolyan Krameres őrült módon. Hihetetlen élmény volt őt hangolás közben látni, mert onnantól kezdve, hogy a „Seggtúró Cosma Kramer vagyok!" mondata elhangzott mindenki szakadt a röhögéstől. Ezt az epizódot ajánlom amúgy mindenki figyelmébe, ugyanis hihetetlen vicces szálakból tevődik össze. Természetesen mondjuk mindenhol Kramer szállítja a legelképesztőbb, legőrültebb poénokat.

 

- Teljesen olyan maradt a fickó, mint az első részekben - osztja meg velünk gondolatait a művész.  Ez egy zseniális pali, az összes közül kirí. Szerintem zseniális, a mozgáskultúrájától kezdve minden, a vérében van. 

-  Van olyan belső tulajdonsága, ami miatt úgy érzi, hogy hasonlít egy kicsit hozzá?

- Hát, nem tudom. Talán azt hiszem, hogy a mókázási kedv, mókázási hajlam az az, amiben nagyon hasonlítunk. De, mint karakter szinte szöges ellentétben van velem. Mert ugye Ő egy mindenkit kihasználó figura. Viszont én meg azért vagyok színész, mert ezt megtudom csinálni.

 

Egy röpke szünet kerekedett a színészek számára délután 2 környékén, hogy lazítsanak egy negyed órát. Nem sokkal ezután érkezett meg Kerekes József művész úr is, hogy felvegye az ő -  Forgács Péterrel közös - poénjait.

A két színészóriás beszélget egymással a képen, és külön veszik fel a hangsávjaikat. „Na megint tiéd a VIP sáv." - mondta a B sávra került színész. Négy felé közeledve Forgács Péter végzett a napi felvenni valóval. Kifele menet váltottunk pár szót. Többek között, hogy ő is szívesen lenne benne egy napi kihívásokat jelentő sorozatban. Búcsúzóul megkérdeztem, ő mit kérdezne a színészétől, ha összefutnának véletlenül a pesti forgalomban: „Talán azt kérdezném meg, hogy a forgatáson hogyan érezték magukat, mik voltak a legjobb poénok, mennyit improvizáltak benne."


A stúdióban a nap folyamán, még a délelőtti órákban megfordult többek között Stern Dani, akinek egy ágyjelenete volt a bájos Elainnel, civilben autószerelő a figurája és ő is ismeri a „trükköt". Hamar letudta ő is a részét, de nagyon élvezte a jelenetet.

 

Majd megérkezett Orosz Helga is, aki Kerekes művész úr mellé csücsült be. Poénkodtak egymással, amit még kívülállóként is remek volt hallgatni. Hiszen ők ugye George-ot, és annak barátnőjét, mennyasszonyát szinkronizálták le. A közös jelenetek alatt maximális volt az összhang a két színész között. Nehéz is volt a búcsú, mikor Helga végzett az ő részével.

A nap folyamán sietve benézett még Győrfi Laura is, aki hihetetlen gyönyörű, és nem csak hangilag. Ő épp a 2012 premier előtti vetítésére sietett, mikor felmondott két mondatot egy fekete lány bőrében. Nem ez volt az első találkozása a figurával, hiszen George járt már az általa szinkronizált szereplőknél.

Majd Kerekes József is végzett a részeivel, gyorsan elkaptuk néhány szóra, bár fél órával korábban sikerült végeznie a tervezetnél. „George egy kedves, szerethető, egy amolyan lúzer fajta. De néha nem az." - nyilatkozta a figurájáról, majd hozzátette - „Hasonlítunk egymásra. De hogy miben, azt nem árulom el.". Minket is, csak úgy, mint világszerte emberek milliót érdekel, hogy vajon mi állhat a hosszú siker hátterében, a valósághoz lévő legközelebbi választ adta meg számunkra a művészúr: „Szellemes, nagyon jól megírt párbeszédek vannak, nagyon jó helyzetkomikumok találhatóak benne."

 

Beszélgetésünket azzal a mondattal fejeztük be, amellyel ő a tehetséges Jason Alexander-rel való beszélgetését indítaná. „Hogy van? Mi lesz a következő munkája?"

 

Majd beesett Háda János is, aki Newman figuráját szólaltatja meg. Bevallom, először féltem ettől a párostól. Nem tudtam elképzelni, hogy mi sülhet ki belőle, holott tisztában voltam Háda János képességeivel. Ebben nem is kételkedtem. Viszont ebben pont az a szép, hogy pozitív irányba csalódtam. Aztán mikor bejött és felmondta a „kutyarablásos" részre a mondatait, ismét csak nem bírtam a nevetésemmel. Vulkánként tört ki belőlem, és valahol a földön kezdtem keresgélni az állam. Hihetetlen jól játszotta a figuráját.


Még közel 70 rész vár leszinkronizálásra, így mindenki megnyugodhat, hogy a sorozatnak otthont nyújtó Tv6 - reméljük - most először, teljes egészében engedi lefutni a '90-es évek Amerikájának egyik legnépszerűbb vígjátéksorozatát. Pánikra tehát nincs ok, élvezzük azt a 180 részt, amit ez a négy briliáns színész, és nem kevésbé zseniális visszatérő magyarhangok nyújtanak nekünk, mert rengeteg sokat hozzátesznek ahhoz, hogy a Seinfeld ne egy újabb átlagos sitcom legyen.Hozzászólások:
Oldalanként
Nincs ilyen mappa: truemovies
Csiripel a csiripke

Tartalomjegyzék