Főoldal

GyIK


GYIK

Mi is a Joey News Ajánló?
Az a Joey News Ajánló, ami ma működik egy 2006 februárjában indult sorozatokkal foglalkozó blog továbbfejlesztett változata. Az oldal annak idején a Joey szerint a világ néven látta meg a napvilágot, és más megközelítésbõl igyekezett színesebbé tenni azt. Ám az ötlet hamar kimerülni látszott, ezért egy nagyon alapos rebootot követõen kialakult a 2010 augusztus végéig ismert formája és stílusa. Ennek az újragondolásnak az eredménye lett az átnevezés is, így 2006 áprilisa óta már Joey News Ajánló névvel, a régi címen futott az oldal. Ám 2010 szeptemberére kinőtte a régi helyét, ezért elköltözött, és innentől már nem csak a név változott meg, hanem az oldal címe is joeynewsajanlo.hu-ra módosult.

Miről írnak Joey News Ajánlóban?
Tematikánkat tekintve mi világ életünkben egy televízióval foglalkozó blog voltunk. Sosem szerettük beskatulyázni magunkat csak a sorozatok közé, éppen ezért heti rendszerességgel osztjuk meg legfrissebb, vagy csak aktuális filmélményeinket, és időnként zenei aktualitások, vagy egyéb kulturális események beszámolói is megfordulnak hasábjainkon. Hogy milyen Joey szerint a világ? Sokszínű, kreatív és rendkívül változatos. Igyekszünk mindenki igényeit a lehető legteljesebben kielégíteni úgy, hogy közben mi is jól szórakozzunk.

Mitől különbözik a Joey News Ajánló a többi oldaltól?
Elmondom mi az, amire mi fenemód büszkék vagyunk: LIVEblog, exkluzív írások (interjúk, szinkron, videók), változatos, nem bekorlátozott szabad stílusú tartalom, saját programming, epizódleírások készítése, Twittság c. rovat, és persze a vasárnap esti szupermozi.
De ha csak egyet mondhatnék, akkor az biztosan az lenne, hogy ezt az oldalt a szenvedély és a lelkesedés sajátos keveréke hajtja, ezért inkább a mennyiség helyett a minőségre helyezzük a főhangsúlyt. Mi szívvel írunk, ez az oldal főhajtóereje.

Milyen újításokra lehet számítani?
Nálunk nem ritka az sem, hogy időről időre megújulunk. Így akik már régóta lapozgatnak bennünket, jól tudhatják, hogy hajlamosak vagyunk bevezetni új rovatokat, amik siker és lelkesedés alapján működnek. Ennek értelmében lesz néhány újítás, még nagyobb figyelmet igyekszünk fordítani majd Facebook oldalunkra, és sokkal színesebb tartalommal, egy egészen más megvilágításból szemlélő cikkekkel örvendeztetjük meg olvasóinkat. Reméljük, hogy az új rovatok - melyek sikere elsősorban a Ti aktivitásotoktól fog függeni- legalább annyira izgalmasak lesznek a számotokra, mint számunkra!
Ezen kívül a JNA nem egy egyszerű lap benyomását szeretné kelteni, hanem egy "networkét". Lefordítva ez nagyjából annyit tesz, hogy tekintsetek ránk úgy, mint egy sajátos világot és látásmódot képviselő csatornára, amely 2006-ban még a CW előtt alakult, és ahol sorozatok futnak, no meg rengeteg sok sajátgyártású meglepetés és filmek. Vannak újdonságok és veterán tartalmak, meglepő húzások és évados epizód mennyiség. Idén először pedig mi is alkalmazni fogjuk a "fél évados berendelést" az új rovatokhoz.

Hogyan tudok navigálni az oldalon?
Erre ajánlok két bejegyzést is, melyben összeszedtük a navigációhoz szükséges minden eszünkbe jutó kérdést: Előszöris a kategóriánk közti navigáció, majd a csatornák közötti navigáció kérdésköre.

Fogadtok vendégírásokat?
Még szép! Ha kapunk, akkor egyértelmű, hogy kitesszük - persze egy alap mércét meg kell ütnie, de nálunk csak az a fontos, hogy élvezetes legyen. Minden évben voltak vendégbloggereink, és mindig nagyszerű anyagokat készítettek. Örömmel várjuk bárki írásait!

Vannak közösségi szájtjaitok?
Még szép! 2009 tavasza óta fent vagyunk a Twitteren, amit még a blognál is sűrűbben használunk. Napi 5-6 bejegyzés a minimum a legfrissebb hírektõl elkezdve a legaktuálisabb sorozat epizódokig, vagy csak a "fejlesztések"-adatbázisi állapotokkal kapcsolatban. De megtalálhattok minket Facebook-on is, ahol szintén csak és kizárólag exkluzív tartalmakat igyekszünk szolgáltatni. Mindkét szájtuk a blog mellett kiegészítõ funkcióval rendelkezik, hiszen többnyire csak olyan dolgokról beszélünk rajtuk, amikről a blogban csak nagyon ritkán.

Hogyan vehetjük fel veletek a kapcsolatot?
Egyszerűen. Ha vendégírásotok van, amit szívesen megosztanátok velünk, vagy csak egyszerűen partnereink szeretnétek lenni erre a címünkre írjatok. De ide várjuk a sorozatokkal, filmekkel illetve hazai tévés bemutatókkal, netalántán szinkronnal kapcsolatos kérdéseiteket is. És persze ott van a régi elérhetőségünk is, amit továbbra is aktívan fogunk használni. Figyelem, mindenkinek válaszolunk!
Ez a kapcsolatfeltvétel egyik legkönnyebb módja. A másik, hogy csipogjatok ránk Twitteren, vagy jelezzetek Facebookon. Bármelyik platformon is érkezik a kérés, kérdés, óhaj, sóhaj biztos, hogy nem marad válasz nélkül. De persze örömmel várjuk a kommenteket is!
Valamint örömmel állunk üzleti megkeresések elébe is!


------


Mettől meddig tart a tévés szezon?
Változó, de a leggyakoribb, hogy szeptember közepén kezdődik és május közepéig, végéig tart. Idén a szeptember 20.-ai hét lesz a sorozat bumm hete. Persze akadnak olyanok, akik már korábban is kezdenek (lsd. CW), vagy csak később.
A legfontosabb, hogy nincs minden héten friss epizód, hiszen az évad legjobb esetben is 35-40 hetes, míg egy sorozat évad örül, ha 22 részt tud szállítani.


Korábban olvastam, hogy készítetek epizódleírásokat. Hogyan néz ki ez?
A gyakorlatban egyszerűen. Az első bekezdés - néha több is- a személyes véleményem az adott epizódról, ami talán az epizód leírás leghasznosabb része, hiszen árnyalja a történet okozta képet. Utána jönnek a nyers tények (cím, író-rendező, ep.sztori, zene, amerikai/magyar bemutató), amik konkrétban tartalmazzák, hogy miről is szól az epizód. Eredeti nyelvű követésnél a saját szavaimmal próbálom meg spoilermentesen megfogalmazni a történetet (higgyétek el, nem olyan könnyű, mint amilyennek hangzik), míg a hazai sugárzásnál a hivatalos leírás szerepel.


Mely sorozatokról készítetek epizódleírásokat?
Megpróbálom felsorolni őket, talán az a legegyszerűbb megoldás:

Kulcsfontosságú sorozataink:
 • Chuck (IV. évad)
 • Supernatural (Odaát, VI. évad)
 • Friday Night Lights - Tiszta szívvel foci (V., egyben utolsó évad)
 • Smallville (X., egyben utolsó évad - közben folyamatosan a VIII-IX. évad a hazai sugárzást követően)
 • Dexter (IV. évad)
III. évad
 • Castle (III. évad)
II. évad I. évad
 • Event (I. évad)
 • Fallen Skies (I. évad)
 • Terra Nova (I. évad)
 • The Walking Dead (I. évad)
 • White Collar (I. évad)
 • Pretty Little Liars (I. évad)
 • Nikita (I. évad)
 • No Ordinary Family (I. évad)
 • Spartacus (I. évad)
Igyekszünk legkésőbb az amerikai bemutatót követő maximum néhány héten belül posztolni a leírásokat. Persze mindez nem vonatkozik a félkövérrel kiemelt sorozatainkra, hisz azok kulcsfontosságúak, éppen ezért villám tempóban készítjük a leírásaikat.


Saját programming szerint épül fel a lap. Hogyan is kell ezt elképzelni?
Nem szerettünk volna egy nyers adatbázisként funkcionálni, éppen ezért sajátos módon publikálunk. Minden sorozatnak van egy jól bejáratott napja - jobb esetben. Most ezeket próbálom felidézni - néhány kulcsfontosságú sorozat esetében igyekszünk tartani az ígért időt, bár ez nem mindig egyszerű. Ami biztos, hogy hétvégén este jelennek meg az írások.

Hétfő: Krimik (Castle), kultúra, hírek
Kedd: HBO-nap, kórház sorozatok
Szerda: Egy családi nap (Parenthood/Glee váltásban, valamint a No Ordinary Family), esetleg egy kis zenével fűszerezve.
Csütörtök: Összeesküvés, akció, és izgalom (Event, Nikita)
Péntek: Kiemelt és kábeles sorozatok (FNL, Fallen Skies /2011-től/, Dexter, Walking Dead), pilot és évados átfogó írások
Szombat: Csakis a természetfeletti játszik az évadban (egyenlőre Pretty Little Liars és White Collar, utána: Smallville, Vámpírnaplók és Supernatural)
Vasárnap: LUX, Chuck + vasárnap esti szuper filmírás (+ Terra nova 2011-től)

Lesznek váltó partneres megoldások is, hiszen annyi időm nincs, mint régebben volt, és bizony egy-két kedvelt sorozat irányába is csökkenni látszik a lelkesedésem, úgyhogy elteszem őket télire.
Ha valakivel valamilyen magán jellegű okból kifolyólag lemaradnánk igyekszünk pótolni - ezek leggyakoribb felbukkanási lehetősége a hétfő és csütörtök. De ha csak néhány részes a lemaradás, akkor csak a tempón változtatunk, vagy majd úgyis jön egy szünet, ahol utolérjük magunkat.


Vannak olyan sorozatok, amikkel nem heti rendszerességgel foglalkoztok?
Határozottan. Róluk félévados, illetve évados írásokat szoktunk készíteni. Ezek tökéletesen szolgálhatnak kibeszélőként is. Illetve tervezek majd néhány most induló - általam esetleg a későbbiekben nézendő- sorozathoz saját kibeszélőként szolgáló bejegyzést, mely a Ti aktivitásoktól függően fog működni!
Egyébként abszolút elképzelhetőnek tartom, hogy most is több tervezett sorozatunk végül ebben a kategóriában fog kikötni. Minden ráérés és szabadidő kérdése. Vagy olyan epizódleírásokat sem tartok elképzelhetetlennek, mint amivel a Smallville 8-9. évadát szállítottuk az elmúlt években, és jó eséllyel tartjuk ezt a formulát most is.
Készítettem erről is egy listát. Az alábbi sorozatok/műfajok/platformok tartoznak ide:
 • Sitcomok (Így jártam anyátokkal, BigBang Theory, Modern család, A semmi közepén)
 • HBO saját gyártású sorozatai (True Blood, Törtetők, Tara alteregói, Író és kamuhős, Hung, Egyszer fent... inkább lent, Kergetjük az amerikai álmot, stb.)
 • Kábeles sorozatok (Kaliforgia, Ments meg!, SoA, Liga, BMS, A hatalom hálójában)
 • Krimi sorozatok (doktor Csont)
 • Kisebb érdeklődésre számot tartó, általam kisebb élményt jelentő sorozatok
 • + Pilotok, esetleg kiemelkedő jelentőségű részek
 • + Szinkronkritikák
 • + Általános sorozat ajánlók


Megmondanátok, hogy melyik sorozatokat érdemes néznem szerintetek?
Már erre a kérdésre is a válasz az egyértelmű: Naná! Új szolgáltatásként, ha írsz nekünk egy levelet és megmondod, hogy milyen műfajú sorozatra vágysz, és esetleg elárulod nekünk, hogy milyeneket kedveltél eddig, akkor mi örömmel válaszolunk és ajánljunk figyelmedbe egy-egy sorozatot!

Az e-mail formalitás kinézete (csak az első kettő válaszhoz ragaszkodunk):
Műfaj:
Eddig kedvelt sorozataim:
Hasonlót, vagy teljesen elütőt szeretnél nézni?
Kábeles sorozat szóba jöhet?
Karakterorientált, vagy átívelő történetszálú játsszon?


Azt ígértétek sorozatokon kívül másról is fogtok írni. Igaz ez?
Bízunk benne. Ennek egyik új tagja, a most újra beindított film rovatunk - mely korábban már volt szerves részünk, csak épp az érdeklődésem ez irányba kicsit pihenni akart. Most meglátjuk, hátha.
Ezen kívül szeretnénk kulturális témájú cikkeket is írni. Elsősorban színházi előadások, zenei vélemények, képregények és koncertek témakörben merünk ígérgetni ész nélkül. Persze ezek nem lesznek túl sűrű vendégeink, ám amennyiben mégis sikerül eljutni egyik vagy másik helyre akkor arról hétfőn vagy csütörtökön számolunk be.
Természetesen vendégírást egy a városotokban tartandó érdekes eseményről is ugyanúgy várjuk. Ezeket hétfőtől csütörtökig bármikor kirakjuk.


Korábban voltak exkluzív anyagaitok is, azért szerettelek benneteket. Lehet ilyesmire számítani?
Minden vágyunk! És ez nem vicc. Ha nem is hetente, de havonta igyekezni fogunk szállítani valami friss, ropogós, exkluzívnak számító hírt, pletykát, vagy interjút. Ugyanakkor ezek egy része elsősorban a Magyarszinkron.hu számára készül. De általunk, így a mi szájízünk szerint ízesítjük.
Rengeteg ezirányú tervünk van, és ha nem is a legbeláthatóbb az odavezető idő- hülye viharos időjárás-, de beizzitjuk saját... Nos, majd pletykálunk róla. Mindent a maga idejében.
A rövidebb érdekességeket twitteren vagy Facebookon fogjuk legelőször megosztani követőinkkel, hiszen ha bejelöltek, akkor övék az elsőbbség. Tanulság? Légy a követőnk, lájkolj, és lapozgass minket minél sűrűbben! Sok kép és videó, exkluzivitás vár Rád!


Hozzászólások:
Oldalanként
Nincs ilyen mappa: truemovies
Csiripel a csiripke

Tartalomjegyzék