Főoldal

Neil Simon: A 88. utca foglyai

A 88. utca foglyaiAz a helyzet, hogy ez a darab –különösen napjainkban- nagyon is aktuális. Ugyanakkor hiába tetszik a témája, hiába jött be a legtöbb poénja, valahogy mégsem kavarogna bennem az az érzés, ha más lenne a szereposztás. Túl azon, hogy rövid, de szórakoztató, nagyon megosztott. Talán azért, mert túlzottan vártam volna?


A 88. utca foglyai már csak a szereposztásának köszönhetően is az a darab volt, ami mind közül a legjobban érdekelt. Nyílván okkal, hiszen elképesztő színészi alakításoknak lehettünk tanúi, és végre már én is elmondhatom magamról, hogy láttam Kern Andrást, Básti Julit, Papp Jánost, Szabó Évát, és Borbás Gabit színpadon játszani. Már csak ezért az érzésért megérte ellátogatni a darabra.


Mindig furcsa érzés, mikor az ember előtt megelevenednek olyan arcok, akiket eddig még sosem látott, nem is ismert tán, de a hangjuknak hála a legkedvencebb családtagja pozíciót foglalják el a szívünkben. Nekem például az nem tetszett, hogy az alig másfél órás darabban Papp Jánosnak két jelenet, Szabó Évának és Borbás Gabinak pedig csak egy jelenet jutott. Ezen kívül teljesen rendben volt a szereposztás.

Végig egy helyszínen voltunk. A 88. utca és a 2 utca sarkán, New Yorkban. A 14 emeleten az A lakásban. Időben viszont nagyon sok telik el a darab kezdete és vége között. Valahogy ez így van rendjén. Az első percben csak Mel és edna házasságába pillanthatunk be, és láthatjuk miképp megy Mel tönkre.

Valahol ott kapcsolódunk be a történetbe, hogy július 23-án, hajnali fél 3 van. Mel a fotelban ül, és a lakásbeli mínusz 5 fok miatt nyafog. Vagy épp a szomszédban két japán pornós stewardsről, akik megint valami focistát vagy isten tudja kit hoztak fel éjszakára. Valahol itt kapcsolódunk be a történetbe. Mel ekkor még csak retteg attól, hogy elveszíti az állását, ám másnap ez már valóssággá válik. Aztán csütörtökön hazaérve kirabolják a házát, és csak egy baseball sapkát és egy pocsék nadrágját hagyják ott neki. A fogkrémet elviszik, bezzeg a fogkefét ott hagyták. Furcsa betörők ezek, akik szeretnek italozgatni 12 éves whiskey-ket, és xanaxot enni.

Az időugrásokat rádiós megoldásokkal hárítják el. Kapunk útinformot, vagy épp a következő egységre felvezetésül szolgáló bejelentéseket – mint például a rablásos szál felvezetésénél. Itt az egyik legnagyobb poén nem az volt, mikor Mel hazajön, leül a kanapéra, és csak később esik le neki, hogy „nem járt a takarítónő ma náluk”, hanem mikor Edna elkezd takarítani mielőtt a rendőrség odaér, nehogy koszos háziasszonynak gondolják…

Ezek után Edna kénytelen munkát vállalni. Rengeteget dolgozik, hogy megtudjanak élni. A férje kezdetben még csak a parkba jár le, hogy „gyereket edzen”, aztán mikor a nyár véget ér minden megváltozik. Egyik nap hazamegy, és a férje a totális őrület szélére sodródva elkezd összeesküvés-elméleteket gyártani. Mert hogy szerinte az egész világ összeesküdött ellene. Ekkor már a hapsi egész keményen kezd belecsavarodni és a következő időszakban agyturkászhoz kell járnia, mely 23.000 dollárt emészt fel a következő években.

Félidő után pedig feltűnnek a testvérei is. Papp János játssza Harry-t, aki nem a család kis kedvence, de mindent megtenne ezért a címért. „Számítsuk ki, mennyibe kerülhet egy idegösszeomlás”. Még a testvére kezelését is állná, ha Edne nem inkább egy tábort szeretne venni a férjének nyárra. Miután Mel rendbe jön, Harry ismét feltűnik, hogy 25.000 dolláros csekket adjon a testvérének. Mel viszont visszadobja a pénzt, és összetépi a csekket: „Te még tutira nem vagy jól.” – fejezi be szereplését Harry.

Ennél csak jóval elenyészőbben funkcionálhat maximum a két lány testvér. Szabó Éva Jessie-je frenetikus volt. A szó szoros értelemben. Az a tipikus kissé butácska, félénk karakter, aki bármit megtenné a testvéréért, ha lehetősége lenne rá. Az ő szöges ellentéte Pauline – Borbás Gabi alakításában-, akit nem is sikerült megkedvelnem. Első ránézésre ő a legszigorúbb a családban, a legkimértebb és a legkevésbé toleráns. A két nő olyan szinten nem funkcionált a történetben és olyan felesleges figurái voltak a sztorinak, hogy eszméletlen.

Amikor először találkozott Mel a testvéreivel akkor eljátszotta, hogy ő az angol királynő, a fivére a sofőrje, a lányok pedig a testőrei. Csak hogy valamivel felvezessem a darab főcsattanóját, a tipikusan jól felépített, egyszer ütős poént.

Még valamikor a nyitó jelenetben, mikor Mel kifelé ordibál, mint a veszett fejsze az erkélyen, leöntik vízzel. Többször is felemlegették ezt az eseményt, mikor elszidták a felettük lakót. Aztán a történet végén, mikor Edna hazaér, nincs víz az egész épületben, mert hegesztik a csöveket. Semmi másra sem vágyik, mint egy kis vízre. Kimegy az erkélyre, ordibál egy sort a felettük lakóval, majd Mel-t megint leöntik vízzel. Értitek, mikor nincs víz az egész házban. A nagy kérdés, ami szinte a jelenet második főpoénja volt: „De honnan vették hozzá a vizet?”A férfi ekkor előkapja a szintén korábban megvett hólapátját, amivel majd jól betemeti a felettük lakót, mikor az télen hazajön. És függöny.

Minden jelenetnek más és más a mondanivalója. Minden jelenetben más a fontos, de ami nekem így a címmel összekapcsolva lejött a darabból az az, hogy egy betondzsungelben könnyebben golyózik be az ember, mint vidéken. És a szereplők is a vidékben látták a „menekülés” útját. Meg persze kicsit szól a depresszióról, az összeesküvésekről, a család szeretetéről, arról, hogy mennyire fontos mások véleménye, hogy kell lennie valaminek az életben, ami lefoglal és célt ad. És még nagyon sok minden másról.

Összességében egy szórakoztató darabot láthattunk hétfő délután a Pécsi Nemzeti Színházban. Aki teheti mindenképpen nézze meg, mert érdemes. Van akit a mondanivalója, megint másokat pedig a szereposztása vonzhat. De egy biztos: ebben a drámai vígjátékban senki sem marad nevetés nélkül. 85%Hozzászólások:
Oldalanként
Nincs ilyen mappa: truemovies
Csiripel a csiripke

Tartalomjegyzék