Főoldal

Szeplőtelen Jane - Dios mio, ez egy pazar szinkron!

Ha van olyan sorozat, amit rég tisztelek, mégsem nézem már régóta, akkor az a Szeplőtlen Jane. Egy zseniálisan habkönnyed, spanyol vérrel megáldott románcba öltött dramedy, mely elhozta a CW-nek az első Arany Glóbusz díját pár évvel ezelőtt. Teljesen jogosan. Hiszen az alapötlettől kezdve az egész történet, minden karakterével együtt egyszerűen zseniálisan van felépítve.A Szeplőtelen Jane átmenetet képez a dél-amerikai szappanoperák és az amerikai sorozatok világa között. Ez a turmix teszi a Jane-t egy roppant különleges, és rendkívül szórakoztató sorozattá. A narrációba csempészett rejtett utalások, és a sokkolóbbnál sokkolóbb, brutális fordulatok azok melyek a nézőből azonnal függőt varázsolnak. Már ha valakinek nem elég a szűz terhes nő története. Elsőre azt érezzük ez bizony csak egy újabb népbutító szappanopera lesz - mely annyiban igaz, hogy egy venezuelai szappanoperán alapszik-, ám valójában egy szatirikus, és ironikus, mégsem kifigurázós hangvételű, zseniális sorozattal van dolgunk.
 
A könnyedség jellemzi, mind hangulatában, mind stílusában. Viszont nem a hétköznapi fajtából, ugyanis a Jane egy temperamentumos könnyedséggel van átitatva. A nagymama például egy mukkot sem beszél angolul - de mindent ért -, ellenben spanyolul annál inkább. Hiába tűnik klisésnek az ő figurája, valahogy mégsem az. Mint ahogy senki sem. Ez nem egy paródia, hanem egy nagyon is komolyan vehető széria, ahol egy komplikált helyzetet igyekeznek kibontani. Janet véletlenül megtermékenyíti a helyettes nőgyógyásza, aki a testvére annak a fickónak, akinek a szállodájában Jane dolgozik, amíg lediplomázik, akivel 5 évvel korábban elcsattant egy csók, de most egy félrelépős dögös nő férje, akitől el akar válni, ám a nő nem hagyja, mert ha lehúznak a házasságban 5 évet 10 millió dollár üti a markát, miközben Jane kezét a pasija szeretné megkérni, ám a baba hír hallatán elbizonytalanodik a dolgokban. Ja, és felbukkan Jane apja, aki még csak a létezéséről sem tudott egészen 16 héttel korábbanig. Úgy hangzik, mint egy szappanopera, nem igaz?
 
Ahogy már említettem, valahol az, valahol pedig nem. Határozottan nem a szokványos szappanopera skatulyába beilleszthető széria. A Janet élvezet nézni, mert remekül megírt karakterei, és meglepő fordulatainak köszönhetően olyan egyedi, szórakoztató, és könnyed tud lenni, amibe lehetetlen nem beleszeretni. Ez a sokszínűség a titka, amiért a Jane az egyik legjobb fiatal felnőttek számára ajánlható sorozat. Függést okoz, ez nem is lehet kérdéses, úgyhogy csak csínnyán vele.
Kiss Lajos szinkronja szinte tökéletes. Szeretném leszögezni, hogy mindenki pazar alakításokkal kápráztat el bennünket, szinte mindenki illik a színészéhez, senki sem lóg le, és egy rossz szavunk sem lehet a fordító hölgyek munkájára. De. Az egyetlen baklövése ennek a szinkronnak nem más, mint Laudon Andrea, aki érezhetően nagyon élvezi a szerepet, és lubickol is benne, mégsem illik "nyávogós" hangja Gina Rodriguezhez. Általában. Legnagyobb szerencséjére időnként sikerül összeolvadniuk, viszont magas hangszínének köszönhetően nem árad belőle az a fajta nyugalom, és melegség, ami Rodriguezt Arany Glóbuszhoz juttatta. És itt hangsúlyoznám, hogy nem Andrea játékával van a baj, hanem csak a hangszíne miatt nem tartom őt jó választásnak a szerepre. És ez azért egy elég nagy negatívum egy címszereplő esetében. Ám a széria annyira jó, hogy még őt is könnyen szokhatóvá tudja tenni.
 
A többiek viszont pazarok. Hámori Eszter parádézik a vagány anya szerepben, aki anyatigrisként védelmezi lányát minden bajtól. Tökéletesen simul a színészéhez, és feledhetetlen párost alkotnak. Bevallom először meglepett, hogy valaki Barát Attila hangjára gondolt, amikor kiosztotta Rogelio szerepét, mert a színésze nagyon Crespo Rodrigos, viszont mégis parádés lett ez a kettős ebben a felállásban is. Barát rengeteg színnel tudja megtölteni a figuráját, aki egy alapból komolyan vehetetlen szappanoperasztár.
 
Mellettük Horváth-Töreki Gergely passzol tökéletesen Rafael figurájához. Akárcsak Böhm Anita, aki számára tökéletes a félrelépő Petra szerepe. Míg a nő epekedve igyekszik megőrizni a házasságát, addig Gergely remekül hozza a vacilláló milliomos csemetét. Párosuk nagyon is valódinak érződik, és már az első pillanattól ráéreznek a szerepükre.
 
Érdekes, hogy ez a szinkron női fronton alkot igazán kiemelkedőeket. Ugyanis mind Sallai Nóra, mind Mezei Kitty parádésak. Főként Sallai, aki az utóbbi néhány évben nagyon belerázódott a szinkronba, és minden szerepével valami kiemelkedőt nyújt a hazai publikumnak. Nincs ez másképp ezúttal sem. Egy visszafogott, kissé talán hibája miatt félénk, mégis nagyon szenvedélyes nő bőrébe kell bújnia, és a feladatot remekül teljesíti. Akárcsak Mezei Kitty, aki ha kell vakmerő, máskor pedig roppant bájosan alakítja a második epizód végén óriási csavart szállító figuráját.
Végül, de nem utolsó sorban muszáj még kiemelnem azt is, hogy Czető Roland mekkora telitalálat lett Michael szerepére. Pasi fronton határozottan ő a tökéletesség, aki remekül hozza az érzelmes, mégis nagyon magabiztos rendőrsrác szerepét. A széria egyik fontos eleme a narráció, ezen a téren pedig Mihályi Győző kápráztat el bennünket komolyan vehető szövegeivel.
 

Összegezve ez egy remek szinkron lett. Simán élvezhető, ahol mindenki csúcsformában játszik. Egy alapból pazar sorozat kapott egy hozzá nagyon is méltó magyar változatot, melyet bónuszként a Viasat3 napi szinten sugároz. Nyugalom, semmi sem fog megóvni a függéstől. Üdv a klubban.Hozzászólások:
Oldalanként
Kiss Lajos 2018.01.26 03:36:11
Csak annyit szeretnék hozzászolni én mint a film rendezője hogy azt szeretném kérni ha lehet,hogy szövegíró munkáját akkor minősítsük ha az eredeti szöveget meg tudjuk szerezni. mert rengeteget lehet köszönni a színészeknek, a hangmérnöknek és nekem hogy ilyen lett a végleges szöveg. A stáb ezt csak nagy jóindulattal is közepesre tudja osztályozni. Tisztelettel Kiss Lajos

Nincs ilyen mappa: truemovies
Csiripel a csiripke

Tartalomjegyzék