Főoldal

Korhatáros szerelem - Kortalan románc a pesti milliőben

A Tv2 is beszállt a sorozatgyártásba, méghozzá egy elég szexi darabbal, mely akárcsak a konkurencia produkciói szintén a hazai színészet legtapasztaltabb filmeseit vonultatja fel. De vajon a nívós szereplőgárda, és a lenge öltözetek mellé sikerült-e némi szórakoztató réteget is felvinni?
Az utóbbi hetekben már nagyon vártam a Korhatáros szerelem bemutatóját, hiszen végre a Tv2 is beszállt a hazai sorozatgyártásba, másrészt pedig végre itt van egy olyan igazi amerikainak érződő, magyar produkció, mely bár szintén adaptáció, mégis igazi szórakoztató csemegének tűnik. Persze még véletlenül se viszi túlzásba ezen irányú cél kitűzéseit, azért elég tisztességes munkát végez ezen a téren is. Habkönnyed produkció, melyben igyekeznek kicsit komolyabb problémákat is boncolgatni, de mindezt nagyon csajosan, és lájtosan. Igenis lehet jól szórakozni a sorozat első két epizódján, miután túllendülünk a felvezető bénaságokon.

 A történet egy negyvenes, három gyerekes nő és egy nála jóval fiatalabb srác románcáról szól, akik megpróbálnak értelmet verni abba, hogy miért is vannak együtt, és hogy a kor úgyis csak egy állapot. Az utóbbi években láttunk már hasonló koncepciókra épülő portékákat, éppen ezért is voltam kíváncsi arra, hogy mihez kezd majd az ötlettel Hámori Barbara és Benkő Anita, Kovács Krisztina dramaturg segítségével. Hámori korábbi tevékenységei között megtalálhatjuk műsorok szerkesztését, és a Viasat3 programigazgatói pozicióját is. Viszont írói kreditet eddig talán még nem nagyon akasztott le. És ez meg is látszik a sorozaton, hiszen jó, de valami hiányzik belőle. Ebből kifolyólag nagyon ért a sorozat gyártási struktúrálásához, azonban az írószoba hiánya nagyon érződik a széria minőségén.
 
 

Ami a főcímét illeti a produkciónak egyenesen bizarr. Kétszer kellett megnéznem mire elkezdett összeállni a miért, de még utána sem igazán tetszett. Ellenben a dal választással, ami egy klasszikus Kispál, a "De szeretnék". Szerencsére a zene valamilyen szinten kárpótol ezért az undorító főcím szekvenciáért. Szeretném azt mondani, hogy van valami kreativitás ezekben a retro cuccok modernné alakulása koncepcióban, de olyan szinten CGI alapúnak tűnik minden grafika, hogy inkább undorító azokkal a kiírásokkal, és háttérszínekkel együtt. Nálam általában elég nagy negatívum, ha a főcím nem jön be, hisz ez az a része az epizódnak, ami megalapozza a viszonyom a sorozattal. És a rövid, nem túl sokat eláruló nyitójelenetet követően elég rossz helyzetből indult ki a produkció.

Szerencsére a kezdeti bénázáson túllendült miután Eszter és a srác találkoztak. Rögtön beindult kettejük között a kémia, és még ha távolról sem sikerült annyira szórakoztatóra az epizód, mint szerettem volna, végig megvolt egy amolyan feelgood érzés, mely alapjaiban határozta meg a sorozatot. Kettejük dinamikája mozgatta a bevezető epizódot, amelyet időnként olyan mellék alakok törtek meg, mint Dobó Kata utálatos figurája, vagy Bőgös Bandi - aki Kovács Patrícia elengedhetetlen filmes partnere azóta, hogy betört a filmszínházakba. Persze azért akadt pozitív mellék karakter is, Dóra személyében, aki sokkal vadabbnak, és izgalmasabbnak jön le, mint amennyi játékidőt kap. Szívesen elnéznék vele egy spinoffot is.
 
Karakter fronton a sorozat elég vegyesen muzsikál. Eszter figurája szerethető az első pillanattól fogva, könnyű vele azonosulni, még úgy is, ha az anya faktort egész alaposan kihagyják a dologból. Ami elég szokatlan húzás. Dávid figurája szintén az első pillanattól fogva kedvelhető, hiszen fiatal, és gondtalan életet él, nagy csajozó, akire nő még soha nem gyakorolt ekkora hatást, mint most Eszter. Ezt pedig tökéletesen adja vissza Kovács Tamás. Kettejük között végig izzik a levegő, remek a dinamika, mely ha meghatározza az egész szériát, akkor nagyon jó kis 13 epizód vár a nézőkre.
Mivel ők dominálják végig a játékidőt, ezért a mellékszereplők leginkább csak aszisztálnak. Sajnos ennek egyik nagy hátránya, hogy első ránézésre mind csak papírmasé figurának érződik, akik közül kiemelkedik Dusán, akinek időnként vannak jó beszólásai, máskor pedig csak beolvad a háttérbe, és szinte mindig elmarad a nagy bumm. Dóra figurája -aki Eszter partnere a szépségszalonban-, a legizgalmasabb és legsokszínűbb, de sajnos szinte alig kap teret. Dávid legjobb cimborája, a mindig reménytelenül szerelmes, Marveles alsógatyában (majd DCs pólóban) flangáló srác pedig egy katasztrófának tűnik. Bánsági Ildikó figurája sem kapott túl nagy szerepet, viszont simán lenyúlta a jeleneteit, félelmetesen szórakoztató figura. Aztán ott van még nekünk Eszter testvére, aki teljesen unszimpatikus - ellenben mondjuk a férjével. Szóval elég vegyes felvágott a gárda, és elsőre úgy érződött, hogy túl sokan vannak, és nem tudnak velük mit kezdeni. Remélem ez a későbbiekben azért valamelyest majd változik.
A második epizód arra a tipikus problémára helyezte a főhangsúlyt, hogy mikor jön el az ideje annak, hogy bemutassa Eszter a barátainak az új pasiját. Akit frusztrált a tény, hogy nem találkozik senkivel. Miközben édeskésen alakul a kapcsolatuk, érdekes volt látni egy-egy pozitívnak szánt pillanat mögött megbúvó valódi illúzióromboló eseményeket. Talán ezekben a kicsi szegmensekben muzsikált a legfényesebben a folytatás. Dobó Kata figurájából határozottan vissza kellene venni, és másokat - mint például Dóra- előtérbe helyezni, mert az a fajta negatívitás, amit ő képvisel könnyen képes kinyírni a sorozat szellemiségét. Bármennyire is mulatságos volt a Dusánnal való flörtölése, valahogy mégis teljesen feleslegesnek éreztem az ő jeleneteit. A problémák, és a kérdések, amelyeket boncolgat elég érdekesek, viszont a megvalósításuk nem minden esetben kiváló.

Zene. Minden jó sorozatnak fontos részét képezi, és hála az égnek a Korhatáros szerelem ezen a téren sem okoz csalódást. Tény, hogy elég egysíkű a sok Kispállal, ami miatt inkább érződik úgy, mintha húsz évvel ezelőtt készült volna, ugyanakkor az örökzöld slágerek erejének köszönhetően mindenkiből képesek ismerős érzéseket kiváltani ezek a szerzemények. A "Csillag vagy Fecske" pedig amúgy is az egyik valaha volt legjobb Kispál és a borz szerzemények között van számon tartva, mely könnyedén lopja be magát az ember fejébe, és onnantól nem is tud szabadulni tőle. Ezen kívül akadt még 30Y ("Csapatostul"), amivel a fiatalabb generációt igyekeztek jelképezni,


Valami hiányzik a Korhatáros szerelemből. Nem tudom még megfogalmazni, hogy mi, csak érzem, hogy távolról sem olyan tökéletes, mint amilyen lehetne. Hiába működik olajozottan a kémia a két főszereplő között, a cukiságuk nem lesz elég hosszútávon. És a következő epizód előzetese sem feltétlenül abba a kategóriába esik, amely egy különösen izgalmas epizódot vetítene előre. Valószínűleg nem új karakterekkel kellene feldobni a szériát, hanem talán a kapcsolatuk első 3 hetében kellett volna egy kicsit jobban elmerülnünk. Kicsit jobban elmélyülni abban, hogyan is szakít időt egy három gyerekes anyuka egy efféle románcra, és nem átugrani a valódi problémákat. A Korhatáros szerelem egy tisztességes iparosmunka, nem a magyar sorozatgyártás legjobb terméke, de egyenlőre bűnös élvezetnek tökéletesen megteszi.

 Hozzászólások:
Oldalanként
Nincs ilyen mappa: truemovies
Csiripel a csiripke

Tartalomjegyzék