Főoldal

Tanárok gyöngye - Tartalmas oktatás

Ilyen tanárokból kellene több. Inspirálóak, törődnek a diákok problémáival, és igyekeznek segíteni. Még akkor is, ha emiatt saját magukat kell kínos szituációba terelniük. A Tanárok gyöngye egy roppant szórakoztató, mégis nagyon komoly sorozat, mely valódi gondokkal foglalkozik. Végtelenül mély tartalommal van ellátva, és minden egyes perce aranyat ér. A fiatalok gondjai mind valóságosnak érződnek, melyek zömét a néző maga is átélte fiatal korában. Tanulságos, és roppant szerethető sorozat ez a német gyöngyszem.
Bár a sorozat a tanárokról szól, mégis a diákok problémáival foglalkozik, amely ennek köszönhetően az évtized legtökéletesebb ifjúsági sorozatává avanzsálja. Legalábbis a szememben. Valódi dilemmákkal, és nehézségekkel kell a főszereplőknek megküzdeniük, miközben részről-részre másik diák kerül a történetek középpontjába, hogy minden problémájukat megoldják a tanárok bevonásával. Persze "akaratuk ellenére". Ez a fajta történetmesélés mégis túlmutat a "heti-gondok" felépítésen, hiszen itt a főszereplők lényegében csak asszisztálnak a diákoknak, miközben mégis az ő szempontjukból ismerjük meg a teljes képet, miközben bepillantást kapunk az életükbe. Viszont mindezt úgy csinálja, hogy közben egy pillanatig se kerüljön le a reflektor a tanulóról, akinek valami fontos, életreszóló leckét kell bevésnie az elméjébe.
 
 
Minden fontos probléma szóba került az első évad (mely valójában a második évad) első hat (eddig a Petőfi Tv-n adásba került) epizódja során a tipikus Romeo és Júlia szituációktól kezdve, az örökbefogadás témakörén át, egészen a diák babát hoz a suliba, vagy beleszeret a legjobb haverja anyjába témakörökig. Emellett előtérbe kerültek az iskolai szivatások, és hogyan tegyünk szert nagyobb önbizalomra témakörök is. Ebből a vad, mégis szellemes, és pörgős sorozatból tényleg mindenki tanulhat valami lényeges dolgot. A Tanárok gyöngye távolról sem egy átlagos ifjúsági sorozat, mely csak szórakoztatni akar. Helyette inkább tanítani szeretne, és emiatt válik oly meghatározó részévé az életünknek. Okos, mégsem szájbarágós, hanem őszinte. Legyen szó a másság témaköréről, a bevándorlásról, vagy épp a családi problémákról. Miközben megismerjük a diákok felszínét, ahogy egyre mélyebbre ásunk az életükben, egyre jobban megértjük miért is olyanok, amilyenek. Így az elsőre még unszimpatikusnak tűnő nebulókból is idővel egy érző lény válhat a szemünk láttára. Ez egy roppant fontos folyamata a széria mozgatórugójának, mely oly különlegessé teszi ez a német produkciót.
A történet főhőse Stefan Vollmer tanár úr, aki kémia-tesi szakos, és szeret mélyre ásni a diákjai problémáiban. Miközben elsőre egy sármos macsónak tűnik, ne hagyd, hogy megtévesszen a felszín. Ő igenis törődik a diákjaival. Szeretne egy kis értelmet verni beléjük ebben a nem túl elit kölni iskolában. A szezon első epizódjában megérkezik a gyönyörű, szőke tanítónő, Karin Noske, aki egy csapásra felkavarja az állóvizet. A deákok azonnal elkezdenek kombinálni, egy félreértett pletyka fényében róluk, miközben köztük az első pillanatban lángra lobban az "összejönnek-vagysem" romantikus mozgalom, mely értelemszerűen a ki nem állhatják egymást állomásról indul. A vonzalom a néző számára viszont az első pillanattól fogva egyértelmű, mégha ezt ők maguknak nem is merik bevallani. Persze nem ez dominál a szériában velük kapcsolatban, ámbátor a köztük szövődő kapcsolat, mely idővel lassan barátibbá alakul mindenképp sokat segít nekik abban, hogy együtt oldják meg a diákjaik problémáit.
Hat rész alapján a sorozat nálam nagyon bevágódott könnyed humorával, mély tartalmával, és imádnivaló főszereplőivel. Noha időnként zavaró, hogy minden diák csak egy epizódra érkezik, aztán eltűnik a gondjaival együtt, de ha ez a legnagyobb probléma a Tanárok gyöngyével kapcsolatban, akkor nyugodtan kijelenthetjük, hogy itt bizony minden a legnagyobb rendben van. Nincs átívelő történet, nincsenek elnyújtott nehézségek, csupán a rideg valóság, és a segítségnyújtás. Van valami megnyugtató biztonságérzet, amely árad a szériából, és mely felmelegíti a néző szívét - főleg ezeken a hűvös estéken. Érdekesnek tartom még Vollmer és Noske kapcsolatát a dirivel is, aki ugyan jószívűnek tűnik, de egészen más szempontok vezérlik, mint a két főhősünket, akik saját idejüket is készek feláldozni, hogy segíthessenek a diákjaiknak. Remek komikus figurának tűnik időnként, akárcsak a tanári kar további tagjai, Rüdiger, és Sievers, akik ugyan nem kapnak túl sok teret, viszont amikor megjelennek, mindig mondanak valami vicceset, ami végképp remek mellék karakterekké teszi őket.
És ha mindez nem volna elég, akkor Berzsenyi Zoltán könnyedén az utóbbi évek legjobb szinkronját hozta össze a Tanárok gyöngye című produkciónak. Hamvas Dániel elsőre talán szokatlan húzásnak tűnik a főszereplő Vollmer-hez, azonban alig pár mondat után átveszi a karakter szenvedélyét, és mélységekkel tölti meg a figurát, melynek értelmében el sem tudnánk képzelni őt másik hanggal. Hamvasban megvan minden, ami a figurához kell. Kedves, de mégis van benne valamiféle tekintély. Szenvedélyes, de ha kell visszafogott. Orosz Annára csak a tökéletes jelző jut eszembe, hiszen ő eszméletlenül pazarul illeszkedik Jessica Ginkel figurájához. Tökéletesen szállítja az érzelmes, gyengéd, mégis rendkívül segítőkész szőke tanárnő karakterét.
Vida Péter parádézik az igazgató pár mondatos megszólalásaiban, csak úgy, mint Kerekes József és Elek Ferenc is - utóbbi benne lesz a jövőre érkező hazai verzióban is. Kerekes figurája Vollmer legjobb iskolai cimborájaként igyekszik okosságokkal megtölteni felbukkanásait, míg Elek karaktere inkább a butaságairól és a pillanatairól nevezetes. Mellettük minden ifjú titán remekül helytáll a karakterük visszaadásában.
 
A Tanárok gyöngye egy értelmes ifjúsági sorozat. Tele van drámával, szenvedéllyel, és könnyed pillanatokkal. Szórakoztató, mégis komoly témakörökbe ás bele, miközben megpróbálja megfejteni a fiatalok elméjét, és rávilágítani őket az életre. Okos sorozat, mely nagyon jó érzéseket vált ki a nézőből. Fontos leckéket tanít, és úgy foglalkozik a fiatalok problémáival, hogy közben végig a tanáraik, azaz a problémamegoldó segítőik köré húzza fel a sztorit. Kortalan tartalmas szórakozás, amelyet csak ajánlani tudok.
 Hozzászólások:
Oldalanként
Nincs ilyen mappa: truemovies
Csiripel a csiripke

Tartalomjegyzék