Főoldal

Elindult a Kacsamesék - WooHoo!

Mindenkinek vannak rigolyái. Az enyém, ha megbolygatják gyerekkorom legkedveltebb történeteit. Egy szintig hiszek a modernizációban, vagyis abban a részében hogy van előnye a ráncfelvarrásnak, hisz a ma gyermeke nem olyan, mint mi a '90-es években. Ők már teljesen digitalizálódtak, mi meg felhúzós óraként cseperedtünk fel. Saját példámból tudom hogy legyenek bármennyire is jók azok a filmek, amik Hollywood megszületésekor készültek ma már biztos, hogy nem szívesen nézném meg, legyen bármennyire is jó a film. Minden gyorsabb lett, és a lassan építkező történetmesélés már a múlté. Nekünk pedig nem szabad megrekedni ott. Viszont az is tény, hogy több elsüllyedt próbálkozással találkozunk, mint Holdra szálló modernizációval. Szerencsére azonban az új Kacsamesék sorozat fel tudott nőni a régi hírnevéhez, és még rá is pakolt néhány réteget.

Elkerülhetetlen, hogy ne minden téren az eredeti sorozathoz hasonlítsam az új Kacsameséket, noha ez a verziója sokkal közelebb áll az eredeti képregények szellemiségéhez. Hiszen a Kacsamesék gyökerei egészen a képregényekig nyúlnak vissza. Uncle $crooge (Dagobert McCsíp) 1952 márciusában, a Four Color Comics #386. füzetében jelent meg először, az akkoriban is hatalmas népszerűségnek örvendő Donáld kacsa spin-off történeteként, és mind a mai napig rendelkezik saját sorozattal. Túl van 400 lapszámon, melyek közül számos történetet feldolgoztak a legendás '80-as évekbeli tévésorozatban is. Míg azon a szérián érződött, hogy a kor gyerekeinek ízlésvilágára van szabva, és igyekezett megfelelni az évtized varázsának könnyed hangulatával, emlékezetes humorával, addig a mai modern verzió olyan témákhoz is hozzányúl, amelyeknek az eredeti sorozat nem szentelt figyelmet. És ez teszi őt sokkal rétegesebbé.

Ha emlékeim nem csalnak annak idején kispórolták a karakterek bemutatását és az igazi bevezetést a karakterek világába. Mindent tényként vettek, és igazából soha nem kérdőjeleztük meg, hogy a három kis kacsa miért is lakik Dagobert bácsinál, vagy hogy hol vannak a szüleik, és hogy miért spórolták ki a történetek zöméből Donáld kacsát. A 2017-es verziója ezekkel a kérdésekkel kezd - és ha hinni lehet az alkotóknak idővel majd válaszokkal is fog szolgálni. Bemutatja nekünk Donáld kacsát, aki épp egy állásinterjúra készül, majd látjuk a három kis kacsát, akik három teljesen különböző karakternek tűntek - ellenben az eredeti sorozatban látottakkal. Sokkal erősebb bevezető résznek tartom a Disney XD verzióját, hiszen elmerül abban, hogy a kiskacsák mekkora bajkeverők, és tulajdonképpen még azért is bocsánatot kér, hogy az elmúlt 25 évben nem voltak Kacsamesék. Ennek tökéletes példája a már mindennemű kalandtól visszavonult Dagobert bácsi, akit a fiúknak kell ráébreszteniük arra, hogy ki is volt ő egykoron és miért olyan lelkesek körülötte.Dagobert mindigis vagány, kalandor típusnak volt ábrázolva, de itt azok a történetek, amelyeket elmesélnek a múltjából, amik megjelennek, vagy csak megemlítenek belőle mind figyelemre keltőek. Lázba hozzák nem csak a kicsiket, de a nagyokat is. Temperamentumosabban csábít kalandokra, és az első pillanattól az utolsóig el se ereszti a gyeplőt. Tény, hogy a kék kacsa csalja mindig kalamajkába, de ő az, aki még vénségként is képes megmenteni a napot. A lelkesedés, és az elszántság a legjobb szavak, melyekkel ezt a vadonatúj szériát jellemezni tudnám. Egyszerűen minden megvan benne, amiért a kicsik megvesznek majd érte, de még a nagyok is könnyen rajongójává válhatnak. Remek humorral rendelkezik, melyet jó ritmusban adagol.

A széria ahogy már említettem gondolt a nagyobbakra is, ugyanis rengeteg elejtett utalás található meg belőle olyan dolgokról, amelyeket majd idővel valamilyen szinten bevonnak a történetbe. Például megemlítették Cape Suzette-t, Spoonerville-t, és St. Canardot is. Ezek mind legendás helyek a Balu kapitány kalandjai, a Goof Troop, és a Darkwing Duck című ismert produkciókból. A készítők átgondolt univerzum építéssel fogják majd bővíteni a Kacsamesék világát, ami megdobogtatja a rajongók szívét. Ugyanúgy, mint ahogy a modernizáció jóval "érettebb", szilárdabb talajokon nyugszik, mint elődje.


Egyetlen negatívum a látványvilág
. Furák nekem ez a szöges formák. Nagyon modern külsőt kölcsönöznek a szériának ezzel a leegyszerűsített látvánnyal. A dizájn hiába emlékeztet a képregényekre, és alapjaiban nyúl is vissza hozzájuk a végeredményt nehezemre esett megszokni. Persze idővel túltettem magam az első sokkon, bár nem mindegyiken sikerült. Viszont a letisztult formák, és a könnyed hangulat mind hozzájárulnak ahhoz, hogy napjaink csemetéi azonnal beleszeressenek az új Kacsamesékbe, csak úgy, mint ahogy mi tettük anno.
 
Sajnos mi magyarok nem fogjuk megúszni ennyivel. Számunkra a szinkron megközelítőleg se fog annyira legendássá válni, mint történt ez a régivel. Egyszerűen lehetetlen, hiszen nincsenek olyan jellegzetes, nagy nevű színészek a szinkronban, akiket eltudnék képzelni itt a főbb szerepekben. Persze ez nem jelenti azt, hogy nem lehet jó szinkront rittyenteni a friss Disney klasszikushoz. Szeretnék hinni abban, hogy egy kis odafigyeléssel, egy csipetnyi tisztelettel, és egy lehelletnyi akarattal össze lehet hozni valami emlékezeteset, vagy legalább kiemelkedőt. Ehhez viszont a rendezőnek is nagyon kell akarnia a dolgot, nem tekinthet rá úgy, mint egy újabb egyszerü, és olcsó munkára. A szinkronnak muszáj lesz felnőnie a sorozat szintjére, mert a mai fiataloknak inkább kellene ezt nézniük, mint bármi mást. Az új Kacsamesék szórakoztató, kalandos, és roppant mód könnyen csalja elő a felnőttben szunnyadó gyermeket.Ez nem a '90-es évek legendás animációs sorozata, de megőrizte annak esszenciáját, miközben eltüntette annak hibáit, és több generáció számára is élvezetes végeredményt nyújtott. Úgy érzem ennél többet nem is kívánhattunk volna. És hogy a folytatásnak sikerül-e majd megmaradnia ezen a szinten, azt szeptember második felétől megtudjuk. Ami engem illet, a gyerek bennem maradásra késztet, és van egy olyan érzésem, hogy nagyon jól fogok szórakozni ezen a vadonatúj animációs sorozaton. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Hozzászólások:
Oldalanként
Nincs ilyen mappa: truemovies
Csiripel a csiripke

Tartalomjegyzék