Főoldal

Mindenki (2015, Oscar-díjas, magyar rövid film)

Most Mindenki a Mindenkiről beszél. Mindenki számára másért fontos, vagy kedves ez a rövid történet. Vagyunk páran, akik azért kedvelik, mert átérezzük, jártunk már a főszereplő cipőjében. Akadnak mások, akik számára azért szívhez szóló alkotás, mert leleményességre és hősieségre ösztönöz. És valahol ott vannak az elveszettek, akik számára ez a film gyermekkor ártatlanságának elcsaklizásáról szól. De egy biztos, mindenkit megérint valamiért.
Ha törték már össze az álmaid, ha már rúgtak beléd akkorát, hogy az egész világod megsinylette, akkor ebben a filmben egészen biztosan magadra fogsz ismerni. Ez a rövidfilm egy tökéletes történet, mely megérdemelte az Oscar-t. Benne van a gyermekkor minden vágyakozása, élet igenlése és őszintesége. És mellette meglapul a felnőttek zord világa, a valóság minden kiábrándító rezdülésével, melybe a kicsik nem akarnak belépni. Számukra az nem elfogadható, hogy korlátok közé szorítsák őket, hogy kiöljék az életből a színeket. Ez a történet nem a meglapulásról szól, hanem arról, hogy nem számít milyen elérhetetlennek is tűnik, álmodozni muszáj, és tenni értük még fontosabb. Egy mini Kaliforniai álom, ami a miénk, ha úgy tetszik.

Engem azzal nyűgözött le, hogy milyen őszinte volt. Hogy mennyi érzelmet sikerült szavak nélkül belecsempésznie ebbe a történetbe. Ott volt ez az élet vidám kislány, aki előtt még ott áll az egész élet. Majd jön a tanárnő, akinek állítólag az lenne a feladata, hogy motiválja, arra ösztönözze, hogy nincs legyőzhetetlen akadály. Ezzel szemben ő börtönbe zárja. A saját hangja börtönébe. Tátogásra kéri, mert számára a győzelem, mindennél fontosabb. A kislány megpróbálja feldolgozni ami vele történt, de nem képes belenyugodni abba, hogy elnyomják. Amennyire az álmokról szól, legalább annyira a lázadásról is. Arról, hogy a világ félelmetes, és ha nem vagyunk kellően felkészülve, akkor bizony egy darabban felfal. Mégsem szabad feladni. Ez a történet a küzdésről szól, arról, hogy felül emelkedjünk a saját korlátainkon, és szembe nézzük a nálunk sokkal félelmetesebb akadályokkal, akik ez esetben nem mi magunk vagyunk. Összetartásra ösztönöz, mely megmutatja, hogy egységben az erő.

Annyiféleképpen rezonáltam a filmmel, és annyi aspektusával tudtam azonosulni, oly sok okból kifolyólag, de ami a legfélelmetesebb volt a számomra, hogy már szinte mindet átéltem. Megtapasztaltam milyen az, amikor beléd rúgnak, amikor a szemed láttára zúzzák porrá az álmaidat. Ahogy ott állsz védtelenül, gyengének tűnve a külvilág számára, mégis egy pajzs mögé bújva, melyen csupán csak egy markonyii, hozzád közel álló illető képes átlátni. Mikor már legszívesebben feladnád, és beletörődnél, jön egy váratlan lökés, ami arra ösztönöz, hogy folytasd. Hogy küzdj. Nem szabad feladni. A küzdelemnek mindig ára van, ám ha sikerrel jár, a gyümölcse a legédesebb lesz, amit valaha elfogyasztasz.

A Mindenki egy magyar óda a rideg valóságról, ami körül vesz bennünket, elmesélve egy kislány szemszögéből, aki többet ért mindebből, mint elsőre gondolnánk. Magához édesget, és a miénknek érezzük. Rég elfeledett népdalok csendülnek fel benne, melyek felidézik gyerekkorunkat. A zene szeretére tanít, arról az érzésről regél, hogy felfedezzük a bennünket a világgal összekötő kapcsokat. Az áhítozásról szól, hogy valaminek a részévé válhassunk. A vágyakozásról, hogy ne legyünk kirekesztettek, sem pedig magányosak. A barátság és az összetartás erejét igyekszik bemutatni, amely nem a magyar nép erőssége. Felhívja a figyelmet a jellem erősségére, és arra, hogy mindennap, minden szituációban bátornak kell lennünk. Ez a film akár elhisszük, akár nem, rólunk szól. Mind benne vagyunk. Talán ennél őszintébb magyar film már nagyon régen nem készült. Mindenkiben meglapul valami csodálatos, amit nem szabad elrejteni. Amit nem szabad elfeledni. Bármilyen nyomást is helyeznek ránk a külső erők, sosem adhatjuk fel, mert ha elég kitartóak vagyunk, túl ragyoghatjuk és elérhetjük a céljaink. Az élet tele van kiszámíthatatlan leckékkel, és számtalan döntéssel, melyeket nap, mint nap meg kell hoznunk, amik utána elkísérnek bennünket egész életünkön. Számomra ez a történet inspiráló, megható, és felrázó. Rengeteget tanulhatunk ebből a fél órából, hogy legyőzhessük a félelmeink, és felül kerekedjünk a saját korlátainkon. Mert ha van hova tartoznunk, akkor minden jobb. És Mindenki.
Hozzászólások:
Oldalanként
Nincs ilyen mappa: truemovies
Csiripel a csiripke

Tartalomjegyzék