Főoldal

MONSTRESS - A benned szunnyadó szörny

Ismered azt az érzést, amikor nem tudod miért, de egy történet magához szólít? Mintha az lenne a végzeted, hogy átéld. Nem tudod miért, csak egyszerűen vágysz az élményre, és amikor eljön a nap minden megváltozik. Néhány történet meredek, merész és leleményes, míg mások elvesznek a világépítésben. Maika története az előbbi kategóriába tartozik.
Szerencsére a képregények vizuális műfaj. Bár Marjorie Liu remek regényíró is, de amit Sana Takeda kihoz az írónő fantáziájából arra szavak sincsenek. Részletgazdag vizuális orgiát kapunk, amelynek fakó színvilága csak még tovább nyomatékosítja a hangulatot, amely jellemzi a könyvben fellelhető világot. Már a borító alapján biztosra vettem, itt valami egészen különleges élményben lesz részem, amelyhez foghatóval még korábban soha nem találkoztam. A Monstressben úgy szabadul el a fantázia, mint ahogy még sosem láttuk.

A Monstress első fejezete a világteremtésnek és az alaphelyzet bizonyos elemeinek bemutatása miatt háromszor olyan hosszú, mint egy átlagos első szám. A bő 66 oldalas történet merész, intenzív és felkavaró. Olyan, amit élményként élsz át, és amely nem enged szabadulni a komplex világától. A folytatásban beáll a normál hosszra egyszerűen letehetetlenné válik az első pillanattól kezdve. A szemed végig követi az eseményeket és folyamatosan terel a következő panelre, majd mikor a végére ér előlről követeli az egészet, mert újra és újra elakar majd veszni a képek lenyűgöző rajzaiban. 
 
Központi figurája egy 17 éves lány, Maika Halfwolf, aki félig ember, félig természetfeletti lény (Arcanics) és akiben egy szörny lakik. A múltjáról keveset tud, mégis érzi, hogy küldetése van. És ha mindez a sötét alap nem volna elég, tegyük hozzá, hogy az egyike keze hiányzik a baljós világnak köszönhetően. Vele tart az úton egy általa megmentett félig róka kislány, Kippa, aki retteg tőle és minden idők legvagányabb cicája, Master Ren. Arról nem is beszélve, aki nem csak beszél, de fontos szerepet is tölt be Maika utazásában.
Mellettük megjelennek még ebben az anyajogú társadalomban a boszorkányok is, akiket Cumaea-nak neveznek, valamint a Kaiju-szerű szörnyek és egyéb különös fajok felbukkanására is lehet számítani. Különös lényekre, akikhez foghatóval még soha nem találkoztunk. Ilyen emberi tulajdonságokkal még aligha láttunk akár egyetlen állatot is.
 
A helyszín egy újragondolt Eurázsia, melyet két matriárka ural: az Ancients (Ősök), egy halhatatlan antropomorfizmusta faj, akik képesek a varázslatra; valamint az emberi föderáció, akiket egy fanatikus vallásos szekta, a boszorkányok vezetnek. A két világot elválasztóandóan fehúztak egy "Vad falat", melyen hősünknek át kell kelnie. A Constantini összecsapás mindenkire rányomta a bélyegét, az emberek megszenvedték következményeit és ebből kifolyólag senki sem bízik meg a másikban. Tovább nehezvítvén Maika személyes küldetését...
 

Olyan fontos központi témákat jár körbe a történet, mint a háború utáni stressz, rabszolgaság, rasszizmus, a bennünk lakozó szörnyek felszínre kerülése és egyéb általános igazságok az életben. Bejárja az egyedüllét, az elhagyatottság, a félelem érzését. Egy nők uralta világot mutat be az 1900-as évek filmes art deco stílusának, alternatív Ázsiájában. Ám ez a világ távolról sem könnyed. Mély, baljós és zord. Sokszor talán túlzottan is brutális és kiszámíthatatlan. 
 
Egészen a negyedik fejezetig az olvasó csak a sötétben tapogatózik és a kérdések csak egyre gyűlnek benne. Közben mégsem volt hiányérzetem, mert egyre süllyedtem mélyebbre és mélyebbre. Ez a módszer azért nyűgözött le, mert felkeltette a kíváncsiságom, és megalapozta azon elhatározásomat, hogy bármi is történjen eztán, nem fogom feladni egy pillanatig sem a folytatásban. Végül a negyedik fejezettől elkezdünk válaszokat kapni. Olyan információk birtokába jutottunk, amelyek egészen más megvilágításba helyezik a háttérben megbúvó legendát, és amelyek tükrében teljesen másképp kezdjük el látni az eseményeket. 
 
A Monstress az egyik legmerészebb, legaddiktívabb és leglenyűgözöbb képregény, amit valaha olvastam. Beléd mar és nyomot hagy rajtad. Olyan világot tár eléd, ami egyszerre rémít meg és nyűgöz le. Felkavaró történet, amely után sosem fogod ugyanúgy látni a dolgokat. Egy elgondolkodtató képregény, mely aktuálisabb nem is lehetne. Vizuálisan kétségtelenül az elmúlt évek legelképesztőbb műve. Stílusa hangulatként fogadja be az olvasó lelkét, aki elveszik a részletekben és aki egy percre sem képes elhagyni ezt a világot. Nyelvezetét tekintve régimódi, tiszteletteljes és lenyűgözően kecses. A Monstress az elmúlt évek egyik legelmésebb és legkomolyabb műve.Író: Marjorie Liu
Rajz: Sana Takeda
Kiadó: Image Comics
Megjelenés: 2016. Július 13.
 


POPCSEPP
Csodanő a Csodanő ellen

 PopCsepp: Nők a képregényekben
Kommentelj és iratkozz fel csatornánkra a legfrissebb popkultúrális falatokért!

Képregény kuckó: Giant Days - Egyetem VeletekHozzászólások:
Oldalanként
Nincs ilyen mappa: truemovies
Csiripel a csiripke

Tartalomjegyzék