Főoldal

Stranger Things: Különös teremtmények kifordítva

Az év sorozata a '80-as évek ifjúsági filmjeinek minden bájával érkezett világszerte a Netflixre. Ám a STRANGER THINGS nem csak visszaidézi a klasszikus értelemben istenített ifjúsági filmek világát és visszacsempész valamit a "film" szó jelentéséből, hanem ennél sokkal többet nyújt. Élményt biztosít a néző számára, aki egyre mélyebben elmerül a 8 részes történet minden furcsaságában, ahol néhány kölyök biciklivel igyekszik valódi természetfeletti események ügyében nyomozni, hogy megtalálják eltűnt barátjuk.
Számomra ez a sorozat inkább idézi meg az X-akták eredetinek megálmodott világát, semmint a sci-fi műfaját, ahogy sokan utalnak rá. Persze, amennyiben valakinél az X-akták már megüti a sci-fi műfaját, azoknál a Stranger things is besorolható ebbe a kategóriába. Ám mégsem ez az elem az, amiért ez a széria oly kiemelkedő. Sikerének titka inkább tudható be annak, hogy nem csak visszaidézi a '80-as évek ifjúságának világát, hanem tökéletesen úgy is van megvalósítva az írástól kezdve, mintha HD minőségben készült volna és elfelejtették volna bemutatni az 1980-as években készített filmsorozatot. Egy kicsit Kincskeresők, egy kicsit Supernatural és nagyon X-akták, ám ezúttal az igazság nem odaát van, hanem egy égősorba és a falba csempészve.

Míg az egész világ Pokemon Go lázban ég, én elmerültem ezen a hétvégén egy 1983-ba visszapenderítő mini sorozat különös világában. A történet középpontjában három jó barát áll, akik eltűnt barátjukat igyekeznek megtalálni és találkoznak a Natalie Portmanre hasonlító E.T.-s történetet idéző kislánnyal, aki nem annyira Sötét angyalos, mint amennyire annak tűnik, hanem sokkal inkább egy elfeledett X-men benyomását kelti. Ami pár éve nem jött össze a Believe-nek, az most csordultig bejön a Duffer fivérek történetének. Minden elem a helyén van és tökéletesen elvégzi a funkcióját. Semmi sem tűnik feleslegesnek vagy épp logikátlannak.

Miután Will eltűnik Mike, Dustin és Lucas elkezdik keresni barátjuk, ám helyette Elevennel találkoznak, aki meg van győződve arról, hogy Will még mindig életben van, de az őt ért traumák és kínzások hatására nem akar beszélni. A lány különleges képességekkel van megáldva - vagy tovább fejlesztve-, aminek köszönhetően bizarr dolgokra képes. Mike rejtegeti őt a lakásukban, míg El megküzd saját démonaival és segítségükre lesz megtalálni elveszett barátjuk.
 
Will anyját Wynonna Ryder alakítja, aki ezzel a remek szériával tér vissza a rivalda fényben és néhány év kihagyás után is valami egészen elképesztőt alakít. Egy kissé mentálisan összerogyó anyukát kelt életre, aki meg van győződve arról, hogy a fia igenis beszél hozzá a lámpákon keresztül, de senki sem hisz neki. Mindenki őrültnek hiszi. Talán mert úgy is viselkedik.

A harmadik szálon Mike nővére, a szüzességét épp elveszteni készülő Nancy romantikus élete bontakozik ki a szemünk láttára. Persze a könnyedség csupán a cukormáz, ami alá elrejtik a történetében rejlő fontos elemeket. Will eltűnését követően az ő legjobb barátja is eltűnik. És miután nem találja Barbarát Will bátyjához fordul segítségért, aki néhány kripi képen megörökítette a lényt, amiről azt hiszi, hogy ő is látta. Bár két különböző szálon dolgoznak az eredmények közös halmazban landolhatnak.
És az egészhez hozzájön még a kisvárosi miliő, a gyermekét elvesztő, csődör seriff kétségbeejtő nyomozása, az iskolai média szakkör technológiai felszereltsége, az iskolában zajló vagány csávók fenyegetése, a suli hierarchiájából kiemelkedő kandúrok keménysége és persze a kötelező összeesküvés-elmélet, mely igaznak bizonyul. De persze senki sem beszél róla. Vajon mit rejteget a kormány? És mi is tulajdonképpen ez a titkos létesítmény ebben a kis Indiana-i városkában?

A Stranger Things nem csak hatalmas szívességet tesz napjaink ifjúságának, hanem olyan tökéletesen idézi vissza a '80-as évek szellemiségét, amelyhez foghatóval még eddig aligha találkoztunk. Garantáltan akadnak olyan momentumok a produkcióban, amelyektől mindenkin kitör a frász. Élveztem, ahogy a hang effektek játszanak az idegeimmel, és hogy gyorsan kötődni tudtam a karakterekhez. Nagyon lenyűgözött, hogy mennyire pazarul sikerült megragadniuk a modern technológia előtti időszak gyereklétének minden izgalmát, és hogy milyen precízen sikerült visszaadni a hitet a gyermeki fantázia világában.
Túlzás nélkül kijelenthetem, hogy az elmúlt két évtizedben egyetlen olyan filmet vagy sorozatot se láttam, ami ennyire tökéletesen megragadta volna a műfaj minden csínját-bínját. A három lurkó kalandjai kellően szórakoztatóak voltak, visszacsempésztek valamit a gyerekkor varázsából, miközben végig egy veszélyes, de mégis lájtos Supernatural kalandra invitáltak. A karakterek dinamikájukban abszolút a Kincskeresőkre ütöttek, hangulatában és stílusában pedig tökéletes jellemrajzot nyújtottak a legjobb évtizedről. És ha ehhez még hozzátesszük a legendás zenei világot, máris megkaptuk az év legkiemelkedőbb produkciójának illúzióját. Ami persze több annál, hiszen a Stranger Thingsnek vannak karakterei, történetei és a figurák bejárnak egy ívet, ami által fejlődnek és részeseivé válnak egy veszélyes kalandnak

Részről részre vált egyre erősebbé a történet és vele együtt a karakterek. Azt nem is említve, hogy milyen utat bejárva közeledtek egymáshoz a különböző szálak és gabalyodtak a kötelező románcok és ellenségeskedések, melyek fokozták a feszültségeket. A sorozat érdemeit mi sem bizonyítja jobban, mint a tankönyvekbe illően tökéletes felépítése, mely bár végig kiszámítható, mégis teljes egészében kielégíti a néző igényeit és még rá is tesz egy-egy lapáttal a hangeffektek borzongásának köszönhetően. De nem úgy, mint a mai horror filmek, hanem pontosan úgy, mint mikor kiskorodban először látsz egy ifjúsági horror filmet. Garantáltan beleivódik emlékezetedbe és a Stranger Things minden okos húzásával együtt válik az egyik legnagyobb 2016-os kedvenc sorozatoddá.

Különösen megfogott, hogy ebben a történetben a fiúk vitték a prímet, de a csajoknak is fontos szerep jutott. Sőt, időnként bátorságban igen csak lepipálták az erősebbik nemet. Jól megragadta a kor szellemét ebben a kérdésben is, ami igencsak hasznos, ugyanis tökéletesen kihangsúlyozza, hogy a fiúk mennyivel kalandosabbak - pláne gyerekként és nem csak Dungeon & Dragonst játszva-, míg a lányok mennyivel érettebbek. És az ész az egyik legfontosabb eszköz, mikor tervet kell szőni a kormány elleni harchoz. Bár a történetben három generáció képviseltette magát azért a fő dicsőség ezúttal is az ifjúkori leleményesség és képzelőerő segítségével diadalmaskodott. Míg a tinibb korosztálynál a románc dominált, a felnőtt korban pedig a szülői aggódás minden gyötrelme terítékre került, addig a suhanc lét gondtalanul szállította az emlékezetes momentumokat és az E.T.-t is megszégyenítő pillanatokat.

A felfedezés varázsa számomra a Stranger Things valódi titka. Szórakoztató és mély természetfeletti történet, mely megőrizte egy elfeledett kor minden szépségét, miközben modern elemekkel dobálózott benne. Valahol mégis egészen visszafogott és magával hozza a '80-as évek erkölcstelenségének minden végzetét. Olyan produkció, amit Steven Spielberg is elkészíthetett volna annak idején és amit évtizedekkel később is büszkén vállalt volna. Az ilyen sorozatok igazi kincsek, amelyek örökre megmaradnak emlékezetünkben. Miért nem készül több hasonló produkció manapság?


 

 Hozzászólások:
Oldalanként
Nincs ilyen mappa: truemovies
Csiripel a csiripke

Tartalomjegyzék