Főoldal

Falling Skies 1x01-02.

Falling Skies 1x01-02.

Mostanában elég sok poszt-apokaliptikus sorozat készül. Vagy csak én nézem az összeset? No nem mintha a Walking Dead-en és a Falling Skies-on kívül eszembe jutna bármi más is. Viszont, amit nagyon fontos már most leszögezni az az, hogy a Falling Skies bár nem lett egy túl pörgős sorozat, de ez nem is olyan nagy baj, mert kábelen ez is belefér, és emiatt a V a nyomába sem ér. Hisz az volt hasonló témájú sorozat. A Falling Skies-ból pedig lement az első két rész, amik akár külön is mehettek volna, mert hát úgy íródtak. Egy epizód, egy sztori. Nálam a második volt a nyerőbb, de csak az új szereplői miatt.
Történetünk egy poszt-apokaliptikus világban játszódik, ahol pókszerű lények pusztítják az emberiséget, akiknek maréknyi csoportjának (100 katona, 200 civil) kalandjait kísérhetjük végig. És hiába dominál Tom és a fiai, mégis elég sok szereplős az egyenlet, úgyhogy kíváncsi leszek miképp is fognak majd egyensúlyozni itt. Az első rész nagyjából arról szólt, hogy elhagyják Bostont, és kaját találjanak. Míg a másodikban Tomot és a csapatát túszul ejtik poszt-apokaliptikus bűnözők. Na igen, ez így leírva sokkal hülyébben hat, mintha látja az ember. A két rész nagyjából ugyanolyan kiegyensúlyozott volt, amiben nem volt igazából semmi különleges. Tempójuk lassú csordogálást vetít előre, mégis érdekes. Bár többször is leszögezték, hogy nem biztos, hogy ezt a csatát a második Massachusetts megnyerheti, akadnak akik még reménykednek ebben.

A főszereplő Tom, akinek van három fia. Ebből az egyik a Pókok foglya. A másik kettőből az egyik még túl kicsi, a másik pedig harcos, akárcsak törénelemtanár apja. Megjegyzem Tom legnagyobb erőssége a legnagyobb gyengesége is, miszerint nagyon a képünkbe rágták, hogy töri tanár a Boston-i Egyetemen, és mindenki proffnak csúfolja. Nekem ez azért is tetszik, mert Spielberg és Indy (átvitt értelemben, ugye), no meg mert Wyle a Titkok könyvtárában is ilyen okostojást játszott. A dokinénivel, ha nem is kimondott, de románcuk van. Lesz. Tulajdonképpen a maga elcseszett értelmében még tetszik is a szál, hogy bármit megtennének egymásért, mert... Jó páros, akik kiegészítik egymást. Tom diplomatikus, a nő pedig a nép oldalán áll. És ott van ugye a Hal nevű fia Tomnak. A harcos, egy szöszi bombázóval az oldalán. Meg valami kamu és felesleg bónusz románcszerzeménnyel az oldalkocsiban.

Mint mondtam nekem egyértelműen a második rész figurái jöttek be inkább. Az elsőből, aki emlékezetes az max Beaver, a köcsög főnök, sereghajtó, de ő is csak azért, mert jó utálni. A másodikban bejött a képbe Pope, aki a banda feje volt. Halál ismerős figura, aki bár rosszfiú, mégis szimpatikus. Sokkal okosabb, mint amilyennek látszik, de hát egy bűnözőtől nem is vár kevesebbet az ember. Margaret meg egyszerűen nyámi. Sarah Carter régi szerelmem, de itt, mikor a második rész végén meglépte a dolgot egyszerűen... Wow. És bizonyította, hogy jó színésznő.Nagyon tetszett, hogy megkíméltek minket a parasztvakításoktól. Értem ezalatt például azt, hogy közeliben láthattuk az ocsmány idegen lényeket, és a robotjaikat. Kicsit távolabbról pedig a hajóikat. Megtudtuk, hogy utóbbiak a hőre mennek. És úgy lehet őket kinyírni, ha fejbe durrantod őket. Időnként azért "túl egyszerűen" kezelik az idegenek témakörét, amiről nekem mindig A világok harca jut az eszembe, mint negatív emlék. Remélem ezúttal nem olyasmi lesz. Aztán elkapják a gyerekeket, és beléjük tesznek valami izét, amivel kontrolálhatják őket. Röviden ennyit lehet tudni az idegen lényekről.

A sorozat jó témákkal foglalkozik. "Van esélyünk a túlélésre? És ha igen, akkor hogyan? A civilek csak hátráltatnak minket vagy...?". Bár a személyes kedvencem a második részben Uncle Ben történetében csendül fel. Valahogy így hangzik: Ha a Pókok egy olyan bolygóról származnak, mint a miénk (tegyük fel), és jól is bírják a hőmérsékletingadozást... Szóval, amikor az ember robotokat álmodott meg, a saját képére igyekezett formálni őket. De ezek a lények nem, hiszen a pókoknak 6 lábuk van, de a robotoknak csak kettő. Lehet, hogy régebb óta figyelnek minket, mint gondolnánk?

Ha nagyon vársz egy új sorozatot, és régóta, akkor az csalódást fog okozni. Ez a tudományosan bebizonyított tény, nincs mit tenni. Sajnos csakis ezért a Falling Skies is bukó nálam, de sokkal pozitív az összképem, mint a V esetében. Igen, a kaszának még a gondolata sem merül(t) fel bennem. Kíváncsi vagyok, hogy mit fognak tudni kihozni belőle - kevés pénz és társaik miatt. De ezt majd csak a második évadban fogjuk meglátni, Plusz, könnyen meglehet (hogy ez egy nem felelőtlen kijelentés lesz a részemről), hogy ez napjaink legjobb jelenleg is futó sci-fi sorozata. Mert hát lehet beszélni a hibáiról, a gyermekbetegségeiről, amiket ez a 82 perc alatt is észrevett a néző, de igazából majd az idő dönti el. Lassú, ezt nem is vitatom, de kábelesen amúgy is elég ritkák a 40 perces pörgő sorozatok. Már úgy a minőségibb anyagokból. 75%

"Szerintem a civilek, felelősséggel és teherrel járnak. És szerintem ők a legfőbb mozgatórugói, hogy harcolnunk kell." (Tom)

1-2. rész Tanulj meg túlélni - A fegyverraktár (Live and Learn - The Armory)
Írta: Robert Rodat
2. részt írta: Graham Yost
Rendezte: Carl Franklin
2. részt rendezte: Greg Beeman

Miután a Földet ellepték az idegen lények az embereknek a túlélésért egyre kisebb csoportokba kell tömörülniük. A második Massachusett vezetője Beaver lesz, a segédje pedig a történelem professzor, Tom. Ketten vezetik a 300 fős tábort, akiknek menekülniük kell a közelgő lények miatt...
Tomot, Halt és a csapatukat túszul ejtik, mikor egy fegyverraktárt indulnak átnézni. John Pope alkut akar kötni...

Amerikai bemutató: 2011. 06. 19.Hozzászólások:
Oldalanként
Nincs ilyen mappa: truemovies
Csiripel a csiripke

Tartalomjegyzék