Főoldal

Példátlan példaképek

(Role Models, 97', 2008)


Vannak kihagyhatatlan filmek. Pontosan ilyen, mikor Paul Rudd és Sean William Scott összeáll, hogy megmutassák milyenek is a Példátlan példaképek. Röviden? Kicenzúrázott jó. Szórakoztató, bár nem kiemelkedő -noha ez fakultatív. Nagyon kellemes péntek esti szórakozásnak bizonyult, és teljesen jó a mai vígjáték mezőnyében.
Paul Rudd és Seann William Scott játssza Danny-t és Wheeler-t, a két ügyefogyott utazóügynököt, akik egy félresikerült prezentáció után tönkrevágják a céges autót. Letartóztatásukat követően a bíróság válaszlehetőség elé állítja őket: vagy bevonulnak a börtönbe, vagy 150 órányi közszolgálati munkát vállalva problémás gyerkőcökre felügyelnek. Első blikkre nem kérdéses, mit választanak, de egy nappal később a börtön gondolata már nem is tűnik olyan rossznak...

Miután a gyerekmentor központ igazgatója (Jane Lynch) a világ legelvetemültebb kölykei mellé még ultimátumot is ad nekik, az éretlen páros megpróbálja összekaparni magát, és csekély élettapasztalatuk minden töltetét bevetik, hátha kisül valami mentori a dologból. Végül a világ legrosszabb példaképei bebizonyítják, hogy néha az arra legalkalmatlanabb jelölt is képes felnevelni egy gyereket. Nem kell hozzá más, csak egy kis kurázsi, no meg kötélidegek.

Telis tele van idézhető dumákkal, de aki erre nem bukik az is kap kockákat, és kockára gyúrt óriási bomba poénokat és a film máris mellbedobással befut 2008 legjobb vígjátékai közé. Nem véletlenül képesek ezek a tényleg zéró költségvetésű filmek megduplázni a gyártási költségeiket. Nagy adózás a KISS előtt, és felelőtlen poénok, amelyek székről lezúdulást is eredményezhetnek. Tessék vigyázni, nekem háromszor is sikerült bevernem a fejem.

A film már az első mondatoknál megvett magának, és onnantól csak egyre jobb lett. Akkor benyomnak egy zöld hugyos poént, amit el is neveztek SHREK hugy-nak. Onnantól kezdve pedig nem volt megállás. Oké, negatívumként említsük azért meg a sok kötelező klisét, hogy a kissrácok és a nagysrácok nem jönnek ki egymással, de aztán idővel megtalálják a közös nevezőt és Danny barátocskánkat teljesen megreformálják. Olyannyira, hogy Elizabeth Banks szívét is elnyeri. Ettől a nem várt végkifejlettől (NOT!) eltekintve a film hossza -és még túl is szárnyalja- azokat az elvárásokat, amiket nyáron támaszthatunk egy agykikapcsolós mozi iránt.

Földi Tamás kezében pedig biztosak lehettünk abban, hogy a szinkron is méltó a filmhez. Engem már ott megvettek, hogy Tóth-Gáspár András és Széles Tamás megkapták kedvenc színészeinket, és negatívumként maximum Pálmai Szabit -őt is csak azért, mert nem Fogell volt a hangja-, és Csondor Katát tudnám felróni. Spilák Klára oda tette magát, de elmarad Lynch játékától, messze. Zámbori Soma meg Ken Marino-nak? Basszus, ez őshiba. A többiekkel részemről maximálisan megvoltam elégedve, senki sem lógott ki.

Nem kell sokat gondolkodnom, hogy ez a KISSantória (KISS my Akthia) milyen összképpel zárult. A baj csak az, hogy még elnéztem volna, mert tényleg nagyon jó volt. Szórakoztató, és semmi másra nem vágyik az ember, ha egy vígjátékot néz meg. Óriási poénok, ide-oda szólogatások, fedetlen keblek, középkori beszéd, csata jelenetek és Shrek-hugy. Vágyhatunk ennél többre a nyári kánikulában? Nem. Lehet, hogy nem sokára újra nézem, mert rohadtul ott van a szeren. 96%

 

Magyarhangok: Tóth-Gáspár András, Széles Tamás, Pálmai Szabolcs, Spilák Klára (Lynch), Morvai Bence, Csondor Kata, Schneider Zoltán, Markovics Tamás, Szokol Péter, Ősi Ildikó, Holl Nándor, Zámbori Soma (Marino), Baradlay Viktor, Tamási Nikolett, Mezei Kitty, Stern Dániel, Kajtár Róbert
Sz.R.: Földi Tamás
A szinkron a Universal Pictures megbízásából Aktív Kommunikációs Kft. Czigány Judit műtermében készült 2009-ben.Hozzászólások:
Oldalanként
Nincs ilyen mappa: truemovies
Csiripel a csiripke

Tartalomjegyzék