Főoldal

A Simpson család - A mozifilm

(The Simpsons - The movie, 87', 2007)


Több, mint 18 éve vártuk már, hogy bekövetkezzen. És most végre itt van. A kisképernyőről a tévébe. És ezzel a mérettel nem csak a karakterek nagysága, hanem a poénok is óriásokra dagadtak. Amikor azt mondom, hogy animációs film, erre gondolok. Sokkoló volt és ennyi időt egy huzamba már nagyon régen röhögtem. Alázza kérem szépen a Harmadik Shrek-et és az összes többi animációs filmet, amit láttunk. Hogy miért? Mert ők négyen (plusz egy fél) vannak és nem kímélnek senkit és semmit -legfőképp a rekeszizmokat.
Egy dologban biztos voltam. Ezt a filmet nem lehet elszúrni. Már lassan egy hónapja vártam erre a mozira, és egészen csütörtök reggelig nem féltem tőle. Tudtam, hogy mit fogok kapni egy extra hosszúságú részt, még több Simpsonos poénnal. De csütörtök reggel elkezdtem aggódni. Úgy volt, hogy csak este nézem meg a filmet, de rájöttem, nem tudok mit csinálni addig. Aztán rájöttem, hogy az a délutáni időpontig sem birom ki, hogy ne nézzem meg. Úgyhogy fogtam magam felültem egy buszra és az első vetítésen néztem meg kedvenc sárgaságaim első egész estés kalandját. Azt kell mondanom, nem csalódtam. Sőt!

A hivatalos ismertetők szerint ez a sztori: "Egy tipikus amerikai család: apa, anya, három gyerek, kutya és macska. Legfeljebb annyiban térnek el az átlagostól, hogy sárgák, csúcsfejűek, gülüszeműek és az őrület határán élnek. Meg nagyon szeretik a fánkot. Barátaik és ismerőseik többnyire szintén mind sárgák (néhányan zöldek), de furcsaságban biztosan felveszik velük a versenyt.

Immár közel 20 éve fut az amerikai televízióban töretlen, sőt, egyre növekvő népszerűséggel a különös Simpson család hajmeresztően vicces hétköznapjait bemutató rajzfilmsorozat. A siker nem véletlen, hiszen a nem csak rikító sárga külsejük miatt abnormális Simpsonék kalandjaik során a mindenki által jól ismert hétköznapi helyzeteket, a legismertebb sztárokat, politikusokat és a legnagyobb filmsikereket figurázzák ki rendkívül eredeti és harsány humorral. A sikeres rajzfilmsorozatból most egészestés mozifilm készült."Ezt én inkább tartom jellemrajznak magáról a sorozatról, sem mint ismertetőnek a filmről. A film sztoriját két mondatba összefoglalva valahogy így festhet: Homer megmérgezi a Springfieldi kistavat, amiért burokba zárják őket. A Simpson családnak meg kell mentenie a városkát. Durván erről szólt a film. Remélem semmilyen poén nem lövök le.

Engem már magával az indítással megvett magának kilóra. Frinci és Franci mozi. A kis egér kegyetlenül gyilkolja a macskát, meg mindent és erre felkell a moziban Homer és kiakad, hogy mekkora baromság már fizetni olyanért, amit otthon a tévében, ingyen is megkap az ember. És bele is mutat a kamerába, célozva ezzel a nézőkre, akik ott ülnek a moziban -voltunk néhányan, nem sokan, de azért néhányan. Aztán jött a főcím féleség, ami átcsapott egy oltári Green Day koncertbe -mellesleg pont a film kedvéért dolgozták fel a másfél perces főcím zenét, és szerintem pokolian jó lett. Ez eddig még semmi. Jött a színpad elsüllyedése a tavon, ami nagyon emlékeztette az embereket a Titanic azonos jelentére. Szédült röhögés és még bőven az első 5 percben vagyunk. Eztán jött papi látomása a templomban, még jó néhány poéngéleség. Volt Bart fütyije, Alaszka, nagy szökés, fáklyás menet, motorozás, Mo kocsmájának kirablása, fánkzabálás, meg minden ami Springfieldhez tartozik.

Hogy miért gondolom -egyébként tök jogosan-, hogy ez egy extra hosszúságú Simpson család rész volt? Mert mindegyik karakter hódolt a hobbijának. Lisa a környezet védelemnek, és a szaxijának hódolt, Bart gördeszkázott, Homer egyre nagyobb bajba került, Marge gondoskodott a házról, a kis Maggie pedig mindig jókor tűnt fel a jó helyeken. Plusz Homer és Marge házassága is kicsit megsínylette ezt a bevetést. Kaptunk tehát egy kis lelki fröccsöt, néhány komoly gondolatot szép színes poénok közé rejtve. A neves sztárvendégekről (persze csak külsőleg, de magyarhangjaik stimmeltek) -Schwarzenegger, Tom Hanks- nem is beszélve. Az utalásokról nem is szólva- Okosabb vagy mint egy ötödikes? reklámcsík, Harry Potternek álcázott disznó.
Néhány mellékszereplő karakter -mint pölö Marge testvérei, a diri- sajnos kimaradtak a mozifilmből, de az igazat megvalva nem is hiányoztak túlzottan. Flanders viszont itt sokkal jobb volt, mint a sorozatban és Nelson is órákat röhögött a kikötözött pucér Barton.

A szinkron. Eme film gyöngyszeme és a Simpson család értelme -számomra. Isteni áldás, hogy Székhelyi József, Pálos Zsuzsa, Simonyi Balázs és Bogdányi Titanilla is leigazolt az első mozi filmhez, melyet remélem majd újabbak is fognak követni Ők isteni hangok és nélkülük a Simpson család nem lenne Simpsonos. Rajtuk kívül még Carl és asszem a zsaru hangja is jött a sorozatból meg Millhousé is. A többiek mind új hangot kaptak és az igazat megvalva szerintem remekül eltalálták a mellékkarakterek hangjait (is). Nekem az egész szinkron a helyén volt és éppen ezért számít biztos vételnek DVD-n majd a film.

Pazar film, annak ellenére, hogy a sztori nem sikerült annyira világmegváltósra, mint Homer Simpson tettei. Az, ahogy egyre jobban süllyed lefelé Homer és a bénázásait öröm volt nézni. Bart fütyije is bevillant egyszer, érdekes látvány volt, de minden a helyén volt. Nálam numero uno lett az animációs filmek között. Pedig a léc nagyon magasan volt. Simpsonéknak azonban ez megsem koccant.Hozzászólások:
Oldalanként
Nincs ilyen mappa: truemovies
Csiripel a csiripke

Tartalomjegyzék