Főoldal

Harmadik Shrek

(Shrek, the Third, 93', 2007)
Eszméletlen volt. Bárki bármit mond, ne higgyétek el mert ez a film egyszerűen zseniális volt. Talán kicsit sok volt ebből az apa dologból, de el lehet nézni, hiszen nevelő célzattal íródott. A poénok pedig szerintem néhol még a második részt is simán tudták überelni. Volt székről lefordulós röhögés, perceken át tartó kitartó nevetés, mosoly az végig megvolt, és néhány kevésbé nyerő poén is tudott jó lenni. Igen, Shrek újra itt van, és szerintem semmivel sem gyengébb, mint korai önmaga.

Shrek mellett minden fontos -és kevésbé az- előző részekben megismert szereplő újra itt domborít. Itt van a szépség, kinek neve Fiona. A nagy dumás Szamár, akinél az lenne a csoda, ha egyszer elhallgatna. A nagy szemű, édibédi csizmás Kandúr. Rajtuk kívül Mézi, az alfaosztag vezetője, a három kismalac -kik közül egy áruló-, a farkas és a hazudni még mindig nem tudó Pinokkió, aki néha olyanokat mondott, hogy hirtelen azt sem tudtad, hogy fiú vagy lány.A gonosz oldalt sokan képviselték. Vezérük a herceg, ki még mindig Szőke. Volt Hook kapitány, gonosz boszi, Elfek meg miegyebek. Az egyetlen remény már csak Artie, aki kötelező módon looser -hiszen mindenki őt cseszegeti a gimiben. A gimi megint csak egy jó hely, mert ott volt az is, hogy Szamárt bezárták a szekrénybe. Volt itt Sárkány is no meg az el nem hagyható kis szamárányok is. A fő poén a végéről pedig a kis sárkány csemetékhez és a kis Shrek babákhoz köthető: Shrek fingik, sárkány böfizik és máris kész a tűz.

Nem mindenki akar király lenni - és ez különösen igaz behemót, mocsárbűzös ogrékra. Amikor Shrek feleségül vette Fionát, eszébe sem jutott, hogy egyszer Túl az Óperencián trónjára akarják majd ültetni. Ám apósa, az öreg Harold király váratlanul megbetegszik, és Shreket tekinti a trón várományosának. A birodalom húzódozó jövendő királya vagy talál maga helyett valaki mást a munkára, vagy élete hátralévő részét uralkodással kell töltenie. Mintha ez még nem volna elég, Fiona hercegnő is tartogat egy kis meglepetést Shrek számára. Shrek bepánikol az ország kormányzásával és az apasággal járó felelősségtől, és elhatározza, hogy felkutatja az egyetlen személyt, aki rajta kívül elfoglalhatja a trónt. Ő nem más, mint Fiona rég elveszett unokaöccse, Artie, egy középkori iskolakerülő. Amíg az ogre távol van, esküdt ellensége, a Szőke Herceg visszatér Túl az Óperenciánba, hogy elégtételt vegyen az őt ért sérelmekért. Shrek és Artie csak a szószátyár Szamár, a csalafinta Csizmás Kandúr és Fiona barátnői segítségével tudják legyőzni, hogy a film végére megint mindenki boldogan éljen...

Voltak iszonyat erős poénok benne, aminek köszönhetően végig jól lehet szórakozni. Bizony ezt a másfél órát én bizony még többször meg fogom tekinteni, mert feledhetetlen. Nagyon sok durva poén is szerepet kapott a filmben, és miután Szamár és Kandúr "helyet cserélt" és Szamár is bevágta azt a pofánt ott nem volt kegyelem. No persze ez nem volt a legnagyobb poén, de azért az egész mozi száját egy hango "ooh" hagyta el.

A főcímet egyszerűen imádtam. Igaz, hogy a trailerben sok minden poént lelőttek -pölö a segvakarósat, meg a hajó elsüllyesztőse-, de azért ütött. Ez külön öröm volt, hiszen én nem nagyon akartam hinni a betétdalában, de mondjuk azt is a harmadik meghallgatás után már tudtam kedvelni és nagyon pozitív élmény volt, hogy ütött. Elsőre még nem tűnt akkora királyságnak, mint az "Accidently love" vagy az "Allstar", de azért annyira rossz sem volt. Ha már eljutottunk a zenéhez, akkor azt kell mondanom, hogy a film nem a legütösebb dalokkal volt felvértezve -legalábbis ha hallás után kéne mondanom-, hanem egyszerű kis mezei számokkal, melyeket a film jelentéssel vértezett fel. Persze ez nem azt jelenti, hogy nem voltak jók a számok. Sőt. Én mondjuk az értelem többlet alat pölö olyasmikre gondolok, mint a brekik éneke, harci váltás a női osztag bevetésénél, vagy mikor merlini belövi a zenét annál drámai jelenetnél.

Ha már Merlin, akkor beszéljünk kicsit a legjobb poénnal bíró karakterekről -mindezt persze tegyük Szamáron kívül. Szerintem az enyhén flúgos egykori varázsló mester abban a jónéhány percben, míg aktív részese volt a történetnek nagyon ott volt a szerene. Aztán utána olyan közkedvelt karaktereket lehetne felsorolni, mint Mézi az akció csapat vezetésekor, no meg az a név, hogy mindenki másnak hitte a csoport nevét, erre szamár kitalálta azt a baromi hosszú nevet.Fiona mamája, pontosabban amit a fejével csinált, szintén lehidaló volt, de talán még azt is überelte Szőke darabja, amira a nevetséges szó enyhén szólva is túl kevés lenne.
Hála az égnek mindenki visszatért a szinkronba. Gesztesi szerintem olyan Shreknek, mint Király Attila Jack Sparrow kapitánynak: tökéletes. Aztán Kerekes József a sok hangú komika, meg Selmeczi Roland abban a macsó macska szerepében csak úgy pompázik. Természetesen Für Anikó szólaltatja meg a bájos Fiónát, és az epizódisták is megkapták, akit megszoktunk. Szőkének Kautzky Armand volt a hangja, aki Mr. Bennet után nekem elég furcsa volt, de még mindig iszonyatossá tette a figurát -persze csakis jó értelemben. És végére hagytam az újoncot. Artienak remek választás volt Simonyi Balázs, minden szempontból illik a karakterhez és mivel tapasztalt srácról van szó, ezért nem is okoz csalódást.

Végezetül mit is mondhatnék? Szerintem kihagyhatatlan film, iszonyatos mennyiségű poénnal, kedvenc mesehőseinkkel a főszerepben. Pazar szinkronnal, Merlin bácsi varázslataival és rekeszizom zuzó humorral. Szerintem semmivel sem rosszabb, mint az előzőek. Sőt, néha olyan érzésem volt, mintha rájuk is licitált volna. De ezt már sosem fogjuk megtudni, mivel mind hármat végig röhögtem -bár itt volt némi tanulság is.


Hozzászólások:
Oldalanként
Nincs ilyen mappa: truemovies
Csiripel a csiripke

Tartalomjegyzék