Főoldal

Shrek

(Shrek, 94', 2001)
"Hol volt, hol nem volt, volt egyszer egy szépséges királylány. Ám ezen a királylányon olyan rettentő átok ült, amelyet csak az első szerelmes csók törhetett meg. A királylányt egy szörnyű, tűzokádó sárkány őrizte, egy zord, komor várba zárva. Sok bátor lovag próbálta kiszabadítani őt, borzalmas börtönéből, de mind kudarcot vallottak. A királylány a legmagasabb vártorony, a legfelső szobájában egyre csak várta igaz szerelmét és az első szerelmes csókot. Na ilyen is csak a mesében van. Mekkora rakás..."

Egy zöld ogree, egy nagydumás szamár és a szépséges királykisasszony. Mindez mesebeli környezetben és máris megkapjuk a kult szinkront, ami szerintem A karib tenger kalózaival egyenértékűen tökéletes. Gesztesi, Kerekes és Für ennyi kell a cool a szinkronhoz.

Ismét személyes élmények a filmmel kapcsolatban. Először erről a filmről kábé cirka 5-6 éve hallottam a legrégibb barátomtól. Ő a huga miatt nézte meg és mondta, hogy milyen jó, én meg naívan kiröhögtem. "Te rajzfilmet nézel? De gáz." Aztán kábé két évvel később megnéztem DVD-n és imádtam. Egyből a kedvencemmé vált. Jó, igaz, az animációs filmek nálam még ma is reneszánszukat élik. A második részről szóló élményemről majd jövő vasárnap irok. Most legyen elég annyi, hogy a június 14-én bemutatásra kerülő Harmadik Shrek-et várva próbálok kis kedvet csinálni nektek. No de ennyi félre duma utána lássuk végre a sztorit is.
Hol volt, hol nem volt, egy messzi mocsárban, meghitt magányban élt egyszer egy morcos ogre, akit Shreknek hívtak. Ám a zöld szörny nyugalmát és életét egy napon fenekestül felbolygatta egy különös esemény: mesebeli lények lepték el a mocsarat - és lepték meg gyanútlan hősünket.

A három vak egér futkározott a vacsoráján, a nagy, gonosz farkas feküdt az ágyában, a hét törpe Hófehérke koporsóját tette az asztalára, kunyhója előtt pedig ott nyüzsgött a három hajléktalan kismalac, és mindenféle más varázslatos figurák, akiket a gonosz Farquaad nagyúr űzött el otthonukból.
Shrek tehát elment a nagyúrhoz, hogy visszakövetelje mocsarát, de ehhez előbb meg kell mentenie a szörnyű tűzokádó sárkány karmaiból Fiona királylányt, hogy Farquaad feleségül vehesse, és így király lehessen...
A nagy kalandban társa is akad az ogrének: a szószátyár Szamár, aki bármit megtenne Shrekért, egy valamit kivéve: a világ minden kincséért sem hajlandó befogni a száját. Hamarosan kiderül, hogy a sárkánynál sokkal nagyobb problémát jelent Fiona különös titka...

A DreamWorks rajzfilmje ellenállhatatlanul megkapó figuráival, fergeteges humorával, leleményes fordulataival, lenyűgöző látványvilágával, friss lendületességével és akciófilmeket megszégyenítő izgalmaival a nyár egyik igazi családi moziszenzációja. A forradalmian új film visszahozta a régi, klasszikus meseszereplőket is.

Szamár: Üdv királylány.
Fiona: Ez beszél!
Shrek: Nem az a csoda, hanem az, ha elhallgat.

Akkor a már fentebb említett szinkron. Gesztesi Károly volt a nagy szörny. Kerekes József a nagydumás szamár. Für Anikó pedig a szépséges királykisasszony bőrében tündökölt. Ami pedig az amerikai szinkront illeti, elég nívós banda vergődött össze erre a szeretetre méltó nagy, csúf, olyan, mint a hagyma ogrekalandra. Mike Myers, Cameron Diaz és Eddie Murphy szólaltatják meg a főszereplőket.

Szamár: Sárkány van nálam és nem félek használni!

Nívós nevek, a legjobb animációs film és még pacsi, te csacsi!

 Hozzászólások:
Oldalanként
Nincs ilyen mappa: truemovies
Csiripel a csiripke

Tartalomjegyzék