Főoldal

Wall-E

(Wall-E, 97', 2008)Egy hónap. Ennyivel kellett majdnem kereken többet várnunk az évtized Oroszlánkirályára, mint az amerikaiaknak. A kritikák mesések voltak és a közönség is ódákat zengett a dialóg mentes robot történetéről, melynek marketing kampányából egyszerűen bűn lett volna kimaradni. A bájos szemeiből jobban áradtak az érzelmek, mint Csizmás Kandúr klasszikus jelenetében a Shrek második részében. A Wall-E-ról csakis szuperrelatívuszokban szabad beszélni, mert egyszerűen nem csak az év második legjobban várt filmje -minden nem csak animációs film szerelmes életében-, hanem torony magasan az idei év legjobb filmje közvetlenül A sötét lovag után.
Mint már említettem, nincsenek benne dialógusok és egyetlen beszélő emberi szereplőn kívül semmi sem hangzik el a mi nyelvünkön. Mégis úgy lett megírva a történet, hogy még számunkra is érthető legyen a filmben zajló kommunikáció. A Wall-E legnagyobb hibája szerintem abban leledzik, hogy elképesztően gyorsan elrepül az a másfél óra, amíg a Pixar idei bombája tart. Ha 8 éve a Shrek-re azt mondtuk, hogy az új évezred legjobb meséje, akkor ez a cím most tovább vándorol a Pixar égisze alá tartozó Watt-takarékos lánctalpas  Kivitelű Limlom- és Hulladékkezelő - Föld sorozat (Waste Allocation Load Lifter- Earth Class)-ba tartozó robotocskára. Gyönyörű szerelmi történet, éselgondolkodtató mese az emberiség jövőjéről.

Mi történne, ha az emberiségnek el kéne hagynia a Földet, de valaki elfelejtené kikapcsolni az utolsó robotot? Több száz magányos éven át végezte a munkát, amire programozták, de WALL-E a kacatok gyűjtése mellé végre új életcélt talál magának, amikor megismeri az EVA névre hallgató ügyes keresőrobotot. Ő jön rá, hogy WALL-E teljesen véletlenül rátalált a bolygó jövőjének és túlélésének kulcsára, és szinte azonnal vissza is repül az űrbe, hogy jelentse ezt a fontos felfedezést az emberiségnek, akik arra várnak, hogy mikor jön el az idő, amikor már biztonságban térhetnek vissza anyabolygójukra. Közben magányos kis robotunk türelmetlenné válik, és EVA (Extraterresztriális Vegetáció Analizáló) nyomába ered a végtelen világűrön át, hogy minden idők leglátványosabb, legizgalmasabb és legviccesebb kalandjait élje át, ami valaha nagyvászonra került.

Most áradjak még róla, vagy mondjam azt, amit mindenki? Nagyon oda kell figyelni a Pixar Stúdióra, mert amit abban a műhelyben gyártanak az valami mesés. De szó szerint. A Wall-E például nekem kapásból a szivem csücske lett, mert nem csak a történet működött üresjárat mentesen, de a humor mellé jókora gépi romantikát is kaptunk a pénzünkért. Nem beszélve a szokásos tanulságokról, mely valahogy így hangzik: "Ember, vigyázz a Föld-edre!" Emellett megmutatják milyenek leszünk mi 700 év múlva, és egyetlen élő embert láthatunk a filmben, egy fontos szerepben.

Ha már szerep, akkor hadd mondjam el, hogy mennyire elbüvölő figurákkal van tele a mozi. Elég a kis bogártól kezdve a dilis robotokig, Wall-E-ra és Évára is gondolni. A Wall-E tipikusan az a film, amely minden szinten, minden elvárásnak megfelel, és csak egyetlen baj van vele: túl rövid. Úgy elnéztem volna még néhány órán át. Mert itt igaz, hogy úgy repül az idő. Az animáció tényleg önmagáért beszél. Lélegzetelállítóan gyönyörű minden a romlott földtől, a világűrön át a luxus hajóig a dagadt emberiséggel.

Mielőtt összegezném a film mesteri mivoltát, hadd meséljek az előtte található, kötelező Pixar kisfilmről. Rég röhögtem már ennyit a nyúl és bűvész pároson. Jó formán még sosem röhögtem ezen a trükkön ennyire, bár igaz, így még nem láttam. Ha engem kérdeztek minden Pixar percért megéri fizetni, de ezért különösen. Annyira találó, kreatív és jópofa, hogy az valami félelmetes. Tökéletesen passzol a Wall-E mellé, a Pixar eddigi legjobb animációs filmje.

A Wall-E-ban az a legjobb, hogy habkönnyű, mégis tartalmas, géphez képest elég érzelmes, humoros és nem is téved olyan sokat a jövővel kapcsolatban. Egyszóval mindennek, amit filmművészetnek, vagy életnek nevezünk, ez a tökéletes keveréke. A tökéletes mese, ami legkörözi Andersent és a többi nagy mese mondót. Itt kezdődnek azok a történetek, amiket este, lefekvés előtt a szülő elakar mesélni a gyerekének. És itt kezdődnek a felnőtteknek szóló mesék, ráébredések. Verhetetlen. 100%


Hozzászólások:
Oldalanként
Nincs ilyen mappa: truemovies
Csiripel a csiripke

Tartalomjegyzék