Főoldal

Toy Story 2

Toy Story 2
(Toy Story 2, 88', 1999)

1999-et irunk, mikor megjelenik a A játékháború folytatása a Toy story 2. Visszatérnek benne Andy kedvenc játékai, hogy kiszabadítsák Woody-t a slamasztikából, amibe véletlenül keveredett. Ám ezúttal már nyoma sincs rivalizálásnak, csupán érzelmeknek és összetartásnak. Még játékosabb kaland, mely simán felér az előd színvonalához.Sőt, nem csak hogy visszatérnek kedvenc karaktereink, de még a hangjaikat is vissza kapják. Újra Tom Hanks bújik a legendás Woody seriff bőrébe, és magyarhangja ugyancsak változatlanul Stohl András, aki ismét remekül alakítja a vagány seriffet. Télapu is újra Buzz bőrébe bújik, és Tim Allen hangja újra Dörner György lesz, aki még elvakultabban küzd, hogy megtalálja Woody-t és megmentse. Woody klasszikus barátai Jesse, akinek az eredetiben Joan Cusack kölcsönzi hangját. Nos, ami nekik Cusack, az nekünk Zsigmond Tamara (Doktor House, Tuti gimi). Hangjából csak úgy árad az érzelem, mint Jesse arcából. Másik régi bajtársa ezúttal a gonosz -de mindenki által csak Doktor Frasier Crane-nek nevezett- Kelsey Grammer szólaltatja meg. Nos magyarul pedig az ugyancsak kiváló Tolnai Miklós. Aztán visszatér még Lippai László, Forgács Gábor, Kristóf Tibor, Kocsis György is egyaránt. Az új "főellenség" pedig Jim Carrey magyarhangját, Kerekes Józsefet kapta.

Minő borzalom: Woodyt elrabolják! Számos rettenthetetlen és számtalan nagyon is rettenthető játék-pajtása, a félelmetes űrbigyó Buzz Lightyear vezetésével mentőexpedícióra indul. Ezúttal az igazi nagyvilággal kell szembeszállniuk: kamionokat térítenek ki útjukból, megostromolnak egy játékáruházat, megmentik Woodyt egy mániákus játékgyűjtő kezei közül, és Buzz Lightyear ősi galaktikus ellensége, a félelmetes Zurg sem ússza meg szárazon...

Nos a kritikák 8 éve egyöntetűen pozitívak voltak -amik lássuk be, nem csoda. Egy fantasztikus film folytatása ha lehet ilyet mondani még izgalmasabbra sikerült, mint a klasszikus nagy előd. Több volt a kaland és akció. Jutott idő nosztalgiázásra is, jobban megismerhettük Woody-t és szerintem kicsit többet kaptunk Buzz-ból is -tekintve a "klónját" meg a főellenségét, akiről kiderül, hogy a... ismerős csavar. 

Arról már nem is beszélve, hogy jó néhány filmet idéztek. Például a Jurassic Park-ot, A birodalom visszavág-ot, 2001:Ürodüsszeia, Forrest Gump-ot vagy épp a Pixar előző évi nagy durranását az Egy bogár életét. Természetesen ezúttal sem hiányozhatnak a tanulságok és a barátság. A kettő eggyé is válhat akár a filmben, hiszen azt láthatjuk benne, hogy mindent meg kell tenni a barátainkért. Lehet rájuk hatni, hiszen csak a szeretet számít. Mindezt persze nem nyálasan kapjuk. Sőt, még Jesse Emilyre való vissza emlékezését sem merném nyálasnak nevezni.

A film egyébként csak Amerikában több, mint 240 millió dollárt termelt, ami azt jelenti, hogy a második résznek sikerült meglovagolnia az első rész sikereit. Ezért is merül fel mindenkiben a kérdés, hogy a harmadik részre miért várnak már több, mint 9 évet. Hiszen, ha hinni lehet a jóslatoknak, akkor a filmet legkorábban 2009-ben mutathatják majd be, a tervezett 2008 helyett.Persze ebben nagyban közre játszott a Pixar és a disney közti súrlódások, melyek már többször is leállították a projectet. De készül az újabb rész, nyugi.

Abszolút felér az első rész szintjére. Én inkább vagyok az első rész pártján, de akárcsak ezt, legalább háromszor láttam már az évek során, és minden egyes alkalommal jó újra nézni őket. Mert nem csak izgalmasak, kapjuk az erkölcsi tanulságot, de az igazi barátságról szól, a kötődésről és a szeretetről. Klasszikus a javából.


Hozzászólások:
Oldalanként
Nincs ilyen mappa: truemovies
Csiripel a csiripke

Tartalomjegyzék