Főoldal

Toy Story: Játékháború

(Toy Story, 90', 1995)

Ha a számítógép animációs alkotásoknál beszélhetünk klasszikusról, akkor mindenféleképpen az 1995-ös Pixar produkciót -melyet a Disney forgalmazott-, A játékháborút nevezhetjük annak, minden kétséget kizáróan. Roppant izgalmas közel 80 percen át élvezhetjük a seriffek ura Woody és a csillagharcos Buzz Lightyer kalandját.Andy játékainak pazar sztárok kölcsönözték a hangjukat. Legalábbis Woody-nak. Az egyik kedvenc színészem, tom Hanks volt a megszólaltatója. Az eleinte sokaknak még akár gonosznak is tűnő Woody seriff a magyar változatban a nagyonis barátságos Stohl András hangján szólalt meg és fenyegette meg Anydék gonosz szomszédját, Sid-et. Andy új játékának, Buzznak az amerikai megfelelője a karrierjének legsikeresebb állomásaiban csak egyszerűen Télapuként ismert Tim Allen szólal meg, magyar megfelelője pedig a zseniális Eddie Murphy magyarhang, Dörner György. A további szerepekben még Forgács Péter, Kristóf Tibor és Lippai László. A szinkronról majd később, most azonban itt az idő kitérni az első teljes egészében CGI alkotta film, mely közel 200 millió dollárt fialt, csak a tengeren túlon -ezzel a 76. legsikeresebb filmnek számított több, mint 10 éve.

Andy szobájában vidám élet folyik! Különösen akkor, amikor a szoba gazdája távol van, ugyanis ha senki nem figyeli őket, megelevenednek a játékok. Woody a főnök, az öreg harcos, a beszélő seriff-rongybaba. De ott van még Mr. Krumplifej, aki szerelemre vágyik, Rex, az ijedős dinoszaurusz, Guba a tudálékos perselymalac, kalandvágyó katonák, kacér öltöztetőbabák és a többiek. Ám egy nap új társuk érkezik: Buzz, a hipermodern, csillagközi lézerharcos. Két dudás még egy gyerekszobában sem fér meg. Buzz és Woody hamar ellenségek lennének, ha nem zuhannának ki véletlenül az ablakon, és nem kéne együtt megküzdeniük a valódi világgal, hogy száz kaland, veszély és viszontagság után végre visszajuthassanak Andyhez...

A főszereplő tehát Woody, a régivágású seriff-rongybaba. Ő Andy kedvenc játéka, mind addig míg a költözés előtt születésnapjára meg nem kapja az úrvadász Csillagkommandós Buzzt. Szegény Buzz pedig azt hiszi, hogy ő is küldetésen van, mindaddig míg meg nem látja a tévéreklámot. Majd teljesen össze nem tör. Aztán rajtuk kívül itt van még Krumplifej uraság, akit a Hasbro gyátott és kicsit szarkasztikus. A Rex, valójában egy T-Rex játék, a legaggódosabb játék a világon. Itt van még Woody országos cimborája Slinky is, aki spániel és hosszúra nyújtható. Guba a szellemes malacperseny is jelen volt a filmben, akár csak Bo Peep a pásztorlány, Woody szívének szerelme.

A forgatókönyvírók között egy érdekes nevet fedeztem fel. A Buffy, a vámpírok rémét ekkoriban még csak tervező Joss Whedon is a film író között volt ekkoriban, mikor még nem nyergelt át a kisképernyőre. De a rendező (John Lassiter) is megtalálható az írók között, aki 1996-ban speciális Oscar-díjat kapott a filmért.
Filmtörténeti jelentőségű mű, melyen mind a kicsik, mind a nagyok remekül tudnak szórakozni. Tanulsággal, barátsággal és árulással, összefogással és a szabályok megszegésével karöltve a film hősei bebizonyítják, hogy nincs olyan helyzet, melyből ne lenne kiut.

Ez egy kötelező film, melyet lehetetlen megunni. Órákat lehetne beszélni A játékháború egyszerűségéről, melyben tulajdonképpen zsenialitása is leledzik.12 évvel ezelőtt számtalan gyerek imádta ezt a filmet és még a folytatáskor is roppant népszerűnek nevezhető volt -nem csak a kicsik körében. A Toy story egy fantasztikus alkotás, mely mindenkit kikapcsol arra a közel 80 percre. A benne található néhány dal, mind magyar nyelvű és kiemelkedik közülük a "Vár rád egy Jóbarát".


Hozzászólások:
Oldalanként
Nincs ilyen mappa: truemovies
Csiripel a csiripke

Tartalomjegyzék