Főoldal

Örömapa

(Father of the Bride, 101', 1991)


Sztorival kezdem, nézzétek el nekem. Idén megismerkedtem egy énekessel. Mármint nem személyesen, csak felfedeztem a dalait. Ebből jól már nem igen fogok kijönni... Belemerültem kicsit a karrierjébe. És képzeljétek el. Ez a srác járt egy csajjal. Elmentek moziba megnézni egy filmet. Gondolom kitaláltátok már, hogy ez volt az Örömapa. És miközben nézte a vásznat ez járt a fejében: "Egy nap feleségül veszem majd azt a lányt". Nos, a srác és a lány szakítottak még azelőtt, hogy elkészült volna az Örömapa 2. És hogy mi lett a sztori vége? Majd a kettő előtt elmesélem.
Nagyot tévednek azok, akik azt hiszik, hogy egy esküvő egyszerű és nagyszerű dolog! Az ember lánya, aki még csak nemrégen született meg és még alig húsz éves, egyszer csak azt mondja: megismertem egy fantasztikus srácot és hozzámegyek! Természetes a fiú szörnyű, a szülei kimondottan borzalmasak, az esküvő pedig maga a megtestesült lidércnyomás. George Banks (Steve Martin) mindössze azt szeretné még tudni, hogy egyedül ő, az örömapa érez így?

Nagyon szeretem ezt a filmet. Mindezt azért, mert teljesen természetes. Annyira hitelesen mutatja be az Örömapa szemszögéből a dolgokat és annyira meghatóan építi fel a filmet, hogy még a legszilárdabb szivet is képes meglágyítani. Nem először láttam, de pont a bekezdésemben taglaltak miatt nagyon vártam már, hogy újra megnézhessem. És igaza volt a zenészmesteremnek. Annie abszolút gyönyörű. Egy földre szállt angyal. A film részben miatta sugárzik annyira. És noha részben vígjátéknak készült, a '90-es évek Apádra ütőkje nem éppen a humora miatt lett emlékezetes. Hanem pont azért, ahogy elmeséli ezt a történetet, ahogy képes könnyeket kicsalni a néző szeméből. Azzal a meghittséggel, és komolysággal, ahogy akkoriban filmeket készítettek.

Két dologról van ebben a 100 percben szó. Az egyik ugye maga az esküvő, hogy milyen macerás egy ilyet megszervezni, és mennyire képes hazavágni az embert anyagilag. De én mégis úgy érzem, hogy ez a szál mellékes, és inkább a humor vonulatot képviseli. És ott jól is teljesít. Ám amiről ez a film valójában szól, az az, hogy egy eljön az idő, amikor a szülőnek el kell engednie csemetéjét. Ilyenkor lejátszódik az elmúlt húsz év, számtalan örömteli pillanat, néhány zűrösebb eset, felidéződnek a fontosabb momentumok és be kell látnia: Felnőtt a gyerek. Nem foghatja örökké a kezét. Számomra elsősorban erről szól a film. És ennek köszönheti azt, hogy olyan megható és magával ragadó. Azt is mondhatnám, hogy van valami különleges benne.

Dezsőffy Rajz Katalin szinkronja ma már inkább meríti ki a klasszikus fogalmát. Steve Martin hangja az Örömapa szerepében Barbinek Péter. Diane Keatonnek nekem annyira nem tetszik ugyan, de Andresz Kati nem rossz választás. Szokható. Viszont Kimberly Williams-szet Somlai Edina hangján élvezet volt hallgatni. Egyszerűen mesés párost alkottak így együtt, úgyhogy én nagyon imádom őket együtt. A szinkronja pedig remek volt.

Azt hiszem két olyan jelenet van az egész filmben, ami mindennél többet mond el róla. Az egyik még az elején, mikor lánya és apa kosaraznak az udvarban. Az a multat testesíti meg, és a köztük lévő kapcsolatot. És a másik kicsit közelebb a végéhez, amikor Annie az esküvője előtti éjszakán nem tud aludni és dobál néhányat. Nekem az a film csúcspontja. Ott úgy érzem minden révbe ér. Az volt az a csúcspont, ahol én is elkezdtem könnyezni. És utána pontosan ezt vitték tovább. Ettől vált maga az esküvő is olyan meghitté - több száz vendég ide, vagy oda. Azt hiszem ez a film méltán foglal el különleges helyet mindenki szívében, aki látta. Rólunk szól, átlagemberekről és a szülőknek, no meg a gyerekeknek. A film a változásról szól, a felnövésről és arról, hogy semmi sem marad mindig ugyanolyan. Megható mese, ahol az esküvő csak a hab a tortán. 90%


Magyarhangok: Barbinek Péter, Andresz Kati, Somlai Edina
További magyarhangok: Szalay Csongor, F. Nagy Zoltán, Fekete Zoltán, Uri István, Némedi Mari, Háda János
Msz: Takácsi Gizella
Sz.R.: Dezsőffy Rajz KatalinHozzászólások:
Oldalanként
Nincs ilyen mappa: truemovies
Csiripel a csiripke

Tartalomjegyzék