Főoldal

Némó nyomában

(Finding Nemo, 97', 2003)

Emlékszem, mikor a bemutató idején láttam. Lenyűgöző történetnek tartottam, és mind a mai napig állítom, hogy ott van az 5 legjobb Pixar-film között. Egyszerűen lenyűgöző mind az animáció, mind maga a sztori, ahogy másfél órányi folyamatos kalandot, törődést és szeretet nyújt. Lehetetlen ezt a filmet nem imádni. De komolyan. A legfurcsább az egészben az, hogy hiába van ott az All time top listámon is ez a mozi, azóta nem láttam. Pedig ritka fantasztikus a szinkronja, és mondom a története az egyik legjobb, ami animációsként meghódította a nagyvásznat. Persze mindig akad akik szerint a Némó nyomában-t túlértékelik, de szerintem ők nem értik meg a filmet. Vagy csak szimplán nincsenek oda az animációért.
Az élet a Nagy Zátony környékén tele van veszélyekkel. Jól tudja ezt Pizsi, a kis bohóchal, s erre próbálja megtanítani egyetlen fiát, Némót is. Ám az ifjonc - ahogy az már lenni szokott - tele van kalandvággyal, és amikor eljön az idő, el kell hagynia otthonát, és elindulni az iskolába. Pizsi idegesen kíséri őt, és szorongva figyeli minden mozdulatát. Aggodalma nem is alaptalan, mert Némó, dacolva intelmeivel, túlúszik a biztonságos határon, hogy megnézzen egy hajót, és az apa tehetetlenül nézi végig, ahogy egy búvár hirtelen elragadja csemetéjét.

Ez a történet attól olyan nagyszerű, amit Pizsi tesz. Megtestesíti az összetartozást, a szeretet, és mindazt, amit a család jelképez. Persze egy ilyen tragédia után, mint ami itt az első 3 percben történik annyira nem is nagy csoda. Én azt hiszem ezt szeretem ebben a történetben. Ettől válik egyedivé és olyanná, amelyet újra és újra átakarsz élni. És hiába drámai a kiindulópontja, onnantól, hogy bejön a képbe Senilla már ismét megvan a humorforrás. A film pedig átlép egy határt és szórakoztatóvá válik. Utána jönnek a halakat nem fogyasztó cápák, meg a 150 éves Tekik, akik vezére a Cool névre hallgat. Meg persze Némó szála, amiben isten igazából lehet, hogy több van, mint amit kihoztak belőle, de mégis úgy érzem, hogy kicsit keveset kaptunk belőle. De addig jó, amíg ez a legnagyobb bajunk, hiszen az az utazás, amiben Pizsi részt vesz az magával ragadja a nézőt.

Mondhatnám, hogy azt se felejtsük el, hogy 2003-ban készült a mozi, de isten igazából felesleges is erről beszélnem, mert amióta létezik a Pixar ők határozzák meg az animáció mértékegységét. És hiába pazarul gyönyörű az egész kép, újra meg újra rabul ejt. Annyira, hogy képes vagy elmerülni a részletekben. Mint animációs film - mondjuk a Disney égisze alól- ezért is megéri megnézni. Én viszont mégsem állok meg itt. Sőt, tovább megyek. Szerintem legyen az animáció minősége az utolsó ok, amiért megnézitek ezt a filmet. Mert a történet annyira barátságos, imádnivaló, és lenyűgöző, hogy egyszerűen vétek lenne nem rászánni a másfél órát. És higgyétek el, ha egyszer láttátok, újra megakarjátok majd nézni.

A szinkronja mesés. Elsősorban igen, minden a két főszereplőn múlott. De Orosz Ildi remekül találta el, hogy ennek a cukorbogyó bohóchalnak nem lehet más a hangja, mint Király Attila. A beszélőkéjétől új életre emelte a halat, és ugyanezt tette tulajdonképpen Zakariás Éva is, az útitárs szerepével. És ehhez tessék hozzátenni, hogy a DVD-n a menü alatt magyarul is beszélnek és még ott is szórakoztatnak! Szóval emelem a kalapom előttük - nem véletlenül vannak ott a kedvenceim között. A többiek pedig annyian vannak, hogy inkább csak annyit mondok mindenki remek volt, nem lógott ki senki.

Engedjétek meg, hogy egy személyes sztorival fejezzem be. Nagyjából 5-6 éve (ha nem több) van a falamon egy Némó nyomában plakát. Igen, tudom, így még vércikibb, hogy összesen csak kétszer láttam, de. De valahányszor ránézek a plakátra eszembe jut az egész film. És ez nagyon ritka. Mi több, talán csak a Toy Story-s plakátom olyan, ahol nem csak kábé emlékszem a filmre, hanem teljesen. És szerintem ettől olyan hatalmas és egyedi az, amit a Pixarnál csinálnak. Én ezért imádom az ő filmjeiket és nézem meg őket moziban is már évek óta, még akkor is ha épp nem fér be a büdzsébe. Félelmetes, amit ők ott alkotnak. Elsőosztályú gárda minden téren. A Némó nyomában pedig minden idők egyik legjobb animációs filmje. 95%


Magyarhangok: Király Attila, Zakariás Éva és Morvai Gábor
További magyarhangok: Vass Gábor, Horváth Lili, Gergely Róbert, Faragó András, Farkasinszky Edit, Várkonyi András, Epres Attila, Galambos Péter, Götz Anna, Morvay Bence, Borbély László, Forgács Gábor, Kerekes József, Kőszegi Ákos, Mánya Zsófi, Gacsal Ádám, Kántor Kitty, Berkes Bence, Ifj. Jászai László, Bor Zoltán, Zalán János
Msz: Bajomi András
Sz.R.: Orosz Ildikó
IC-MasterHozzászólások:
Oldalanként
Nincs ilyen mappa: truemovies
Csiripel a csiripke

Tartalomjegyzék