High School Rock

High School Rock
(Bandslam, 107', 2009)

Kedves David Bowie! Ez egy "zenés film". A Musicalek után a Rock műfajában teszünk kirándulást a gimis évek alatt. Kérem szépen leírom a filmet: A HSM találkozik a Rocksulival, de a kettő keverékéből mégsem egy új ütős sláger születik, csupán egy közepesnek is jó indulattal nevezhető andalító ballada. Benne van mindaz, ami miatt ennek a filmnek oltári jónak kellett volna lennie, és azok az elemek bizony sok helyzetet megmentettek, de a "kerettörténete" sokkal több értéket tudott levenni a végeredményből. Az eredmény így egy fájó, de azért simán nézhető több, mint száz perces film lett.
Árpád út 56

Megérkezett az idei év zenés vígjátéka! Főszerepben az énekes tinisztár, Vanessa Hudgens; mindenki kedvenc jóbarátja, Lisa Kudrow; a Disney Channel zenész-színésznője, Alyson Michalka; valamint Gaelan Connell.
Amikor a tehetséges dalszerző és énekes, Charlotte Barnes (Michalka) megkéri a városba és a gimibe újonnan érkező Will Burtont (Connell), hogy vegye szárnyai alá frissen alakított zenekarát, úgy tűnik, csak egy cél lebeg a szeme előtt: hogy harcba szálljon zenész exbarátjával az év legnagyobb eseményén, a bandák csatáján. Willt ez egyáltalán nem zavarja, hiszen most talán végre minden összejön neki. A csapat olyan hangzást alakít ki magának, amivel akár győzhet is, ő pedig rohamos sebességgel zúg bele osztálytársába (Hudgens). Csak ne jönnének csőstül a bonyodalmak!
A High School Rock vicces, szórakoztató és tele van jobbnál jobb dalokkal.

Az ezzel a filmmel a legnagyobb baj, hogy minden eleme adott ahhoz, hogy valami igazán ütőset alkosson. Ugyanakkor semmivel sem tudott élni. Három főszereplője is ismert, meg itt van Lisa Kudrow és David Bowie az álomszerű befejezésben, amivel végképp elrontották szerintem a filmet. Azt aláírom, hogy ez ma így megy, ahogy történt, de azért ennyire nem kellett volna. Ez már túl lilaködös. De mielőtt azt hinné bárki is, hogy nem tetszett elmondom, hogy több kedvenc jelenetem is volt belőle. Az egyik mikor Will és Sa5m első csókjára készülnek, a másik meg a "Bandslam"en a "Nem megy tovább... megyek tovább" előadása. Hogy az miért? Mert örömzenélést volt hivatott betölteni és a hitelesebbnek tűnő fajtából. De persze imádtam azt a jelenetet, mikor a punk megszületésének épületében sétálgattak, vagy csak együtt lógtak. Bár igen, ha egy film címében benne van a rock szócska, akkor az utolsó, amit látni szeretnék az egy cukorfalat tiniömlengés. Márpedig itt ezt kapjuk.

A karakterek és a motivávciójuk hiteles. Ezen kívül minden más viszont so-so. A legnagyobb baj a filmnek a figuráival az, hogy egyik sráccal sem szeretnék lógni, de még a csajokba sincs garancia, hogy beletudnék zúgni. Nem mintha adnának rá okot, de mind a kettő elég "különc", magának való típus, azok meg valahol vonzóak. Legalábbis, ha jól vannak felépítve és kellő teret nyernek. Itt viszont azt vártam volna el, hogy a zenén lesz a főhangsúly, nem a drámán. Ezek után nem várok el semmit... Helyenként mintha lenne a filmben tűz, de aztán hamar kiderül, hogy az nem több, mint egyszerű kósza szikra.

Majoros Eszternek jár a pacsi, jó szinkron. Nincs különösebb meglepetés. Hudgens ismét Titi, a főszereplő lúzer Hamvas Dani, és megoldotta a nagy Hellcats-es kérdésem is, miszerint Michalka-nak NTK a legtutibb hang - és még dögösebb is lett tőle a színésznője. Aztán mi fontos itt még? Ja igen, a Hungos csávó itt is nagyon helyesen kapta meg Szvetlov Balázst, és végre megtudhattam milyen lett volna, ha Saracen és Street hangját felcserélik, mert itt Scott Porter-nek Szabó Máté kölcsönözte orgánumát. Röviden és velősen: A szinkronja kenterbe verte az egész filmet. Az ilyet szeretem.

A Bandslam minden hibája ellenére nem egy hányadék, és még csak nem is katasztrofálisan unalmas mozi. Akadnak benne édes jelenetek, és kicsit talpraesetebbek is. Összeségében nem ér sokat, helyenként még a dialóg is ront a minőségen, de valahogy mégsem tudtam megbánni a rááldozott másfél órámat. Valahol elszórakoztatott, mert azért a Diplomatavadászhoz képest ez egy Oscar-díjas alkotás volt, és bizony ez nagy szó. Ugyanakkor minden címbeli várakozásommal szemben alul maradt, ami viszont rossz pont. Enyjebenyje rocksztárocskáim...
60%


Magyarhangok
: Hamvas Dani, Nemes-Takách Kata, Bogdányi Titanilla
További magyarhangok: Szvetlov Balázs, Molnár Levente, Szabó Máté, Simonyi Balázs, Törteti Tünde, Bánfalvi Eszter, Rosta Sándor és Nyírő Bea
Msz: Csizmás Kata
Sz.R.: Majoros Eszter
Gamma - Mafilm audio Kft.